A császármetszés után kevesebb a probléma –mégis természetes úton kívánnak szülni a nők?

Ha egy nő nehezen vajúdik, az orvosoknak gyakran dönteniük kell, hogy császármetszést alkalmaznak-e, vagy a szülőcsatornán keresztül segítik világra a gyermeket, de eszközök használatával. Egy közelmúltban megjelent tanulmány szerint a császármetszés után kevésbé valószínű, hogy az anyának vizelési vagy szexuális problémái lesznek a későbbiekben.

császármetszés, szülés | InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Dobos, L.
Dr. Rachel E. Liebling, a nagy-britanniai Bath városban levő Royal United-kórház orvosa és munkatársai 393, nehezen, azaz császármetszéssel vagy fogó segítségével szülő nő adatait vetették össze.
Azok a nők, akiknél valamilyen beavatkozást végeztek a szülés megkönnyítésére, gyakrabban tapasztaltak vizelettartási problémákat, inkontinenciát, mint azok, akiknél császármetszést végeztek. Ez a különbség először hat héttel a szülés után jelentkezett, de még egy év elteltével is jelen volt. Megjegyzendő, hogy a szülés módja nem volt befolyással a bélműködésre.

A fogó segítségével szült nők gyakrabban panaszkodtak fájdalomra is nemi aktus közben.

– Érdekes – írják a szerzők, hogy a (szexuális és vizelési) problémák gyakoribb előfordulása ellenére is azok, akik fogóval szültek, még mindig a szülőcsatornán keresztüli szülést választották, amikor a jövőbeli terveikről kérdezték őket.

Dr. Liebling elmondta, hogy ő és munkatárai is az instrumentális, de vaginális úton történő szülés mellett teszik el a voksukat, amennyiben a szülést levezető orvos ezt helyesnek találja. – Azért jutottunk erre a következtetésre – tette hozzá –, mert a szülés valamennyi módjának vannak hátrányai.

Reuters
| császármetszés, szülés
2005-05-15 18:22:45
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop