A koraszülés rizikófaktorai

Egy új, széleskörű és több központú vizsgálat eredményei segíthetnek az orvosoknak annak megállapításában, hogy mely terhes nők vannak leginkább kitéve annak a veszélynek, hogy gyermeküket idejekorán hozzák a világra.

koraszülés, vizsgálat, fibronectin, magzat, magzati, rizikófaktor, oxitocin | The New York Times Health News Service   Medincorp | Carroll, L.

A kutatók megállapították, hogy két jellemző - a terhes nő méhnyakának hosszúsága és a magzati fibronectin nevű fehérje -segítségével nagy valószínűséggel megállapítható, ha a szülésre a magzat még teljes érettsége előtt kerülne sor. Minderről a kutatók az American Journal of Public Health legújabb számában tettek közzé egy cikket.

Azon nők körében, akiknél a cervix rövid, nyolcszor nagyobb az esélye annak, hogy a gyermek a 32. hét előtt jön a világra, jelentette ki dr. Robert Goldenberg, a kutatás vezetője, az Alabama Egyetem szülészeti-nőgyógyászati tanszékének vezetője. Azok pedig, akiknek a cervikális folyadékában magzati fibronectin mutatható ki, azok 14-szer nagyobb valószínűséggel fogják előbb megszülni gyermeküket, mint azok, akiknek erre a proteinre negatív lett a tesztjük.

Azt is sikerült kimutatni, hogy akinek már volt korábban koraszülése, annak hétszer nagyobb az esélye, hogy egy újabb terhességnek is korai szülés lesz a vége.

Ha már sikerült kiszűrni, hogy mely anyák néznek várhatóan koraszülés elébe, akkor többet lehetne tenni az ilyen események megelőzésére, mondta dr. Goldenberg.

Mivel számos tanulmány kimutatta, hogy az újszülöttek körében bekövetkező halálesetek 50-60 százaléka a 28. hét előtt született csecsemőknél következik be, a megelőzéssel sok életet menthetünk meg, tette hozzá.

A vizsgálat során 2929 terhes nőt vizsgáltak az Egyesült Államok tíz kórházában. A méhnyak méretét ultrahangos vizsgálattal állapították meg, és minden nőt teszteltek a magzati fibronectinre is.

A rövid cervixszel rendelkező, fibronectin-pozitív - és így valószínűleg koraszülő - nőknek a vizsgálat során körülbelül a fele szült meg a 32. hét előtt.

Dr. Goldenberg és munkatársai szerint a koraszülések 43 százaléka megelőzhető lenne, ha a szűrésen pozitív nőknél valamilyen kezeléssel késleltetnék a szülést.

Ez azonban nem egyszerű feladat, mondta dr. Jerome Strauss, a Pennsylvania Egyetem reprodukciós és nőgyógyászati kutatóintézetének igazgatója. Az orvosok még nincsenek teljesen tisztában azzal, hogy miként befolyásolható a terhesség időtartama.

Ennek ellenére számos kutatás folyik ebben a témában, amelyek mind valamilyen kezelési módszert keresnek.

Például egyes kutatók egy olyan gyógyszerrel kísérleteznek, amely az oxytocin nevű anyagot meggátolja abban, hogy a méhben lévő receptorokkal kapcsolatba lépjen, tudtuk meg dr. Strausstól. Az oxyitocin okozza ugyanis a szülési izomösszehúzódásokat, a rendes idejű és a koraszüléseknél egyaránt. A kutatók azt feltételezik, hogy az oxytocin gátlásával megelőzhetők a kontrakciók is.

Egy másik kísérletben pedig a kutatók a magzati fibronectinre pozitív anyák antibiotikumos kezelésével próbálják megelőzni a korai szülést, mondta dr. Goldenberg. Ennek az alapja az a kutatási eredmény, amely szerint a méhfertőzések és a magzati fibronectin jelenléte között összefüggés van.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| koraszülés, vizsgálat, fibronectin, magzat, magzati, fibronectin, rizikófaktor, oxitocin
2002-07-31 20:10:07
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop