A koraszülöttek szellemi fejlődése

Köztudott, hogy a koraszülötteknél gyakoribb az idegrendszer fejlődésének elmaradása, mint az időre született babáknál. Kiderült azonban, hogy a 37 hét előtt születettek az összes gyereknek csupán a kis részét teszik ki.

koraszülött, idegrendszeri fejlődés, koraszülött | InforMed Hírek8   InforMed | Sándor, K.
Skót kutatók több mint 400 ezer gyerek adatainak elemzése során megállapították, hogy azok, akik csupán egy héttel születnek korábban a 40 hétnél, szintén a rizikócsoportba tartoznak. Ez azért érdekes, mert a 37-41 hét után világra jött babákat időre születetteknek nevezik.

A vizsgálat szempontjából speciális igénynek tekintették a tanulási nehézségeket (autizmus, figyelemhiányos hiperaktivitás, dyslexia), valamint a tanulást esetleg befolyásoló testi rendellenességeket.

A kutatók megállapították, hogy finomításra szorul a korábbi megközelítés, amely csupán koraszülöttekről és időre születettekről beszélt. A 40. hét előtt, de a 37. hét után született gyerekek a különleges képzésre szoruló gyerekek meglehetősen nagy százalékát alkotják. Az egyéb tényezőkkel való kiigazítás után a kutatók megállapították, hogy a 37-39. hét között születetteknél 5,3 százalékkal nagyobb annak a kockázata, hogy a későbbiekben speciális oktatást-nevelést igényeljenek.

Daniel MacKay, a glasgow-i egyetem kutatója és munkatársai rámutattak arra, hogy egyre több a koraszülés, és ezek közül is sok a választott időpontban történő szülés. Az Egyesült Álalmokban a koraszülések száma az elmúlt évtizedben 8,9 százalékkal nőtt, ami nagymértékben a kért császármetszéssel végződő szülések emelkedő számának tudható be.

Scientific American, kép: sxc.hu
| koraszülött, idegrendszeri fejlődés
2010-08-02 13:12:59
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop