Hirdetés

A teljes testhűtés segít az oxigénhiányosan születetteknek

Jobb volt a felépülésük azoknak az oxigénhiányos állapotban született gyerekeknek, akik teljes testhűtést kaptak világra jövetelüket követően, mint azoknak az újszülötteknek, aki nem - állapították meg amerikai kutatók.

szülés, újszülött, oxigénhiány, testhűtés |

MTI Hírek 2012 ;9

Az oxigénhiányos állapot ritkán bár, de az újszülött agykárosodásához vagy halálához vezet. Úgy tűnik azonban, hogy testük átmeneti lehűtése, a hipotermia segíti, hogy agyuk helyreállítsa magát - írták a New England Journal of Medicine (NEJM) című szakfolyóiratban csütörtökön közzétett tanulmányukban.

A programba 208 oxigénhiányosan született babát vontak be, akiknek egyik fele hat órán belül hipotermiás kezelésben részesült, míg a kontrollcsoport tagjainál nem alkalmazták a teljes test lehűtésére szolgáló eljárást. A hipotermia három napon át tartott, az újszülöttek testhőmérséklete eközben 33 Celsius-fok körül volt, majd fokozatosan melegítették fel őket.

Utánkövetéssel 6-7 éves korukban értékelték újra a gyerekeket, elsősorban a halálozási adatokra, illetve az életben lévők intelligenciájára voltak kíváncsiak. Megállapították, hogy a hűtött csoportba került gyerekek 47 százalékának volt 70 alatti az IQ-ja, míg a nem hűtöttek között 62 százalék volt ez az arány.

Még jelentősebb volt az eltérés a halálozásban: a hűtött babák 28 százaléka halt meg, a nem hűtötteknek pedig 44 százaléka. A súlyos visszamaradt károsodások mintegy negyven százaléka történt a hűtött újszülöttek csoportjában, hatvan százaléka pedig a nem hűtött csoportban - idézte a detroiti Wayne Állami Egyetem kutatóinak eredményét a HealthDay című ismeretterjesztő portál (www.healthday.com).
szülés, újszülött, oxigénhiány, testhűtés

2012-06-01 02:40:19

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop