Hirdetés

Harmadával csökkenthető a szülés utáni anyai halálozás

Egy olcsó, régóta ismert gyógyszer egyharmadával csökkentheti a szülés utáni vérzés miatti halálozást - állapította meg a London School of Hygiene and Tropical Medicine vezetésével 139 nagyrészt afrikai és ázsiai kórházakban elindított vizsgálat, melynek eredményeit a The Lancet brit orvosi folyóirat közölte.

szülés utáni anyai halálozás, szülés után vérzés, tranexamic |

InforMed Hírek14   InforMed | MTI


Évente mintegy százezer nő hal meg szülés után fellépő vérzésben, mely a csecsemő megszületése utáni percekben lép fel, főleg a fejletlen országokban, és a szülés körüli anyai halálozás legfőbb oka.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) adatai alapján húsz országban 77 százalék a szülés körüli anyai halálozás kockázata, Sierra Leonéban például 100 ezerből 1360 nő hal meg a szülés miatt, Kolumbiában 100 ezerből 64, míg Görögországban, Finnországban és Lengyelországban egy.

Az új nemzetközi kutatás bizonyította, hogy a tranexamic sav elnevezésű hatóanyag harmadával csökkentheti a halálozást. A gyógyszer megakadályozza a fibrinolízist, tehát a megalvadt vérrögök feloldását.

A tranexamic savat egy japán kutató házaspár, Okamoto Utako és Soszuke fejlesztette ki a hatvanas években, azonban akkor nem tudták meggyőzni a szülészeket, hogy végezzenek klinikai tesztet a szülés utáni vérzés kezelésére is.


Egy gyógyszergyár a súlyos menstruációs vérzés kezelésére kezdte gyártani és számos orvosi szakterület alkalmazza súlyos vérzés kezelésére. Okamoto Utako 98 éves korában, röviddel az utolsó, húszezredik résztvevő felvétele után meghalt. Férje ekkor már nem élt.

A vizsgálat szerint a hatóanyag átlag ötödével csökkenti a halálozást, de ha a szülés utáni három órán belül megkapja a páciens a gyógyszert, akkor 31 százalékkal csökken a halálozás.

szülés utáni anyai halálozás, szülés után vérzés, tranexamic

2017-04-30 23:23:30

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop