Mi az igazság a császármetszéssel kapcsolatban?

Mivel egyre több a császármetszés, fontos, hogy a várandós anya tisztában legyen azzal, mint jelent az eljárás a szervezete és az egészsége szempontjából.

császármetszés, szülés, szövődmény | InforMed Hírek15   InforMed

Ma az Egyesült Államokban az összes szülés 31,8 százaléka császármetszés, azaz 1,3 millió eset, és a szám egyre növekszik.

Leegyszerűsítve a kérdést, a császármetszés műtéti eljárás, amelyben a babát a hasfalon ejtett metszésen keresztül szüli meg az anya. A szülő nők közel egyharmada így hozza világra gyermekét, akár azért mert ezt választotta, akár azért, mert vagy ő vagy a baba valamilyen kockázatnak van kitéve.

Mint minden műtét esetén, ennek az eljárásnak is vannak előnyei csakúgy, mint hátrányai, ezért alaposan meg kell fontolni a választást.

Gyakorlati előny, hogy az anya előre tudhatja a szülés időpontját, valamint abban is biztos lehet, hogy a legszakképzettebb személyzet áll rendelkezésére.

A nőknek azonban tudniuk kell, hogy a császármetszés a nagy hasi műtétek közé tartozik. Bemetszést ejtenek a bőrön, a hasfalon, az izmokon, majd a méhen is. Igaz, hogy rutinbeavatkozásnak számít, de mégis, a hólyag és a belek közelében halad a szike. Előfordulhat, hogy ezek a szervek károsodnak, bekövetkezhet erős vérzés és fertőzés is. Akinek már volt császármetszése, a korábbi összenövések miatt az eljárás még kockázatosabb.

Szakemberek szerint több oka is van annak, hogy a császármetszések száma egyenletesen nő. Csökkent az orvosok körében a fogó és a vákuum használata, és ha az orvost nem is képezték ki megfelelően ezek használatára, hamarabb dönt a műtét mellett.

Sajnálatos tény, hogy azokat a nőket, akiknek már volt egy császármetszésük, nem igazán tanítják meg az utána következő természetes szülésre, van olyan intézmény, ahol az orvosi személyzet egyenesen nem is engedi.

Orvosi és jogi kockázatok is hozzájárulnak ahhoz, hogy a műtétek száma emelkedik, ugyanis egyre több szülész végez császármetszést a szülés alatt várható legkisebb kockázat esetén is. További ok, hogy a nők afféle természetes választási lehetőségnek tartják a császármetszést. Még egy tényező, ami miatt több császármetszést végeznek az utóbbi időben a nők kora. Sok nő halasztja el a gyermekvállalást idősebb korára, 40 fölött pedig megnő a szülési kockázatok száma.

Nem könnyű a lábadozás a műtét után. A természetes úton szülő nők általában két nap után elhagyják a kórházat, míg a császármetszés után 4-5 nap is szükséges.

Ha a kismamát ki is engedik a kórházból, fokozott elővigyázatosság szükséges otthonában is. A baba súlyánál nagyobb súlyt az első hetekben nem szabad emelnie, két hétig nem vezethet, nem edzhet vagy tornászhat 4-6 hétig, és 6 hétig a szex is tilos.

Mindezek ellenére naponta számtalan ilyen beavatkozást végeznek világszerte, sikeresen. Mind a természetes úton történő szülés, mind a császármetszés biztonságos, de fontos tudni, hogy a hüvelyi úton történő szülés sokkal biztonságosabb.
| császármetszés, szülés, szövődmény
2018-10-15 19:51:59
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop