Új diagnózist dolgoztak ki az újszülöttkori agyvérzés megállapítására

Új diagnózist dolgoztak ki az újszülöttkori agyvérzés kimutatására ausztrál kutatók.

újszülöttkori agyvérzés, agyműködés, agyvérzés | InforMed Hírek12   InforMed | MTI

Néhány ausztrál kórházban már alkalmazzák is az eljárást és az ABC ausztrál tévécsatornán elhangzott adásban a betegséget kutató orvosok egyesülete (Cerebral Palsy Alliance, CPA) arra szólította fel a világ klinikáit, hogy vezessék be az új módszert.

"A késői felismerés nem sok segítséget jelent a szülőknek, jobb, ha minél korábban szereznek tudomást a betegségről, hogy megtalálhassák kisbabájuknak a legjobb gyógymódot. Ezen kívül egyre több adat utal arra, hogy azzal a módszerrel lehet leghatásosabban javítani az agyműködést, amit mi motoros tanulási módszernek hívunk" - mondta Iona Novak, a CPA kutatója.

"Körülbelül három hónapos korban nagyjából 95 százalékos pontossággal ki tudjuk mutatni a csecsemőkori agyvérzést az általános mozgásvizsgálattal " - magyarázta az egyesület másik kutatója, Cathy Morgan.

"Ezzel az eszközzel ki tudjuk szűrni azokat a babákat, akiknél a legnagyobb a kockázat, meg tudjuk találni közülük, kiknek volt agyvérzése és időben meg lehet kezdeni a kezelést" - tette hozzá Morgan részletek ismertetése nélkül.

Az újszülöttkori agyvérzés a leggyakoribb oka a gyermekkori mozgáskorlátozottságnak, mert hatással van az izomtónusra és a mozgási készségekre.

Morgan elmondta: a kis betegek közül soknak vannak táplálkozási és beszédproblémái, valamint majdnem minden másodiknál mentális zavart is diagnosztizálnak.

| újszülöttkori agyvérzés, agyműködés, agyvérzés
2014-07-01 23:04:29
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop