A zene enyhíti a terhességgel járó feszültséget

A zene képes enyhíteni azt a feszültséget, szorongást és depressziót, amit a várandós kismamák átélnek. 236 várandós nőn végezték a vizsgálatot, ami során azt tapasztalták, hogy azok, akik két héten át naponta 30 percen át zenét hallgatnak, jóval kevesebb szorongásos és depressziós tünetet mutatnak, mint nem rendszeres zenehallgató társaik.

zene, stressz, terhesség | InforMed Hírek10   InforMed | Seprődi, B.
A taiwani kutatás résztvevői a terhesség első vagy második trimeszterében (harmadában) jártak, és terhességük végén sima szülésre számíthattak. Nem lehetett jelentős különbséget kimutatni foglalkozás, szociális helyzet, képzettség vagy családi állapot terén.

A résztvevők felét megkérték arra, hogy a kapott CD lemezeket hallgassa naponta fél órán keresztül. Választhattak klasszikus zene, a természet hangjai, kínai gyermekdalok és altatódalok között. Legtöbben az altatódalokat és a természet hangjait választották. Naplót vezettek arról, hogy mikor hallgatták a CD-ket, a legnépszerűbb időpontok a házimunka és a pihenés idejére estek.

A résztvevők másik fele nem hallgatta a lemezeket. Minden résztvevő alapszintű kismamagondozásban részesült.

A zenehallgató csoportban jelentősen csökkent a stresszre, szorongásra és depresszióra utaló pontszám, míg a kontroll csoportban csak a stressz enyhe csökkenését lehetett megfigyelni. Összességében elmondható, hogy a zeneterápia után a résztvevők jóval nagyobb változásokat mutattak, mint amit a kontroll csoportban meg lehetett figyelni.

„A terhesség egy különleges, és feszültségekkel teli időszak, ami elhúzódó mivolta miatt sok kismamánál szorongásos és depressziós tüneteket idéz elő. A terhesség alatti szorongás és depresszió ugyanolyan egészségi problémának tekinthető, mint a gyermekágyi depresszió” – fogalmaztak a szerzők.

„Nagy jelentőségűek azok a beavatkozások, amelyek csökkenteni tudják ezeket a problémákat. A mostani vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy megfelelő zene hallgatásával egyszerűen, olcsón és kíméletesen lehet csökkenteni a terhesség alatt fellépő szorongást, stresszt és depressziós tüneteket.”

| terhesség, stressz, zene
2012-07-30 08:46:42


Szex a terhesség alatt

Vannak nők, akiknek a szex az utolsó, ami eszükbe jut, amikor babát várnak, mert hányingerük van, fáradtak. Mások mintha ekkor teljesednének ki.


Pénzkidobás-e a terhesvitamin?

A legtöbb várandósnak pénzkidobás a terhesvitamin, mert nincs rá szükség egy új kutatás szerint, melyet a BBC hírportálja idéz.


Fog– és szájápolás a terhesség alatt

A megfelelő táplálkozás és a gondos szájápolás terhesség alatt megelőzi a későbbi bajokat.


Aktív élet terhesség alatt

A terhesség felett érzett első örömmámort követően sok kismama bizonytalannak érzi magát, többek között a sportolás lehetőségeivel kapcsolatban. Lássuk, mit szabad...


Tanácsok várandósoknak

Az alábbiakban olyan tanácsokat adunk közre, melyek megkönnyítik a terhes nők számára a kilenc hónap egészségesen, jó hangulatban történő elviselését, és jót tes...


hirdetés