Derékfájás terhességben

Nem meglepő, ha egy terhes nőnek fáj a dereka, a súlygyarapodás, a megszokottól eltérő járásmód, a hormonok hatására elernyedő izmok okozhatják a derékfájást, ezt azonban nem kell tétlenül tűrni.

terhesség, derékfájás, hátfájás | InforMed Hírek14   InforMed | Dobos, L.

Gyakorolja a helyes testtartást!

Ahogy a magzat növekszik, a test súlypontja előbbre kerül. Az elesést elkerülendő, a várandós nő hátradől, ami megerőlteti a hát és a derék izmait. A helyes testtartásért az alábbiakat teheti:
 • húzza ki magát, álljon egyenesen
 • emelje meg a mellkast
 • a vállakat ejtse lazán le
 • ne zárja össze a térdét
 • Ha áll, a helyes egyensúly érdekében álljon kis terpeszbe. Ha hosszabb ideig kénytelen állni, az egyik lábát helyezze egy kis zsámolyra. Ülő helyzetben is figyeljen a helyes testtartásra. Használjon támlás széket, tegyen egy kis párnát a dereka mögé. Van, akinek kényelmesebb ülés közben a lábzsámoly használata.

  Öltözzön megfelelően!

  Viseljen lapos sarkú cipőt, ami jól alátámasztja a lábboltozatot. Ajánlott a széles derékrészű terhesnadrág. Jó ötlet a tartásjavító terhességi öv viselése, van, aki esküszik rá.

  Vigyázzon, hogyan emel

  Ha egy kisebb tárgyat kell felemelnie, guggolva tegye, ne hajoljon le. Legyen tisztában a korlátaival, ha valami túl nehéz, kérjen segítséget.

  Oldalán fekve aludjon

  Kerülje a háton fekvő alvást. Oldalán fekve aludjon, egyik vagy mindkét térde legyen behajlítva. Segíthet, ha párnát tesz a két térde közé, és egy másikat a hasa alá.

  Hideg-meleg, masszázs

  Melegítőpárnát is tehet a derekára, de jó a váltott hideg-meleg borogatás is. Az enyhe masszázs szintén fájdalomcsillapító hatású.

  Mozogjon minden nap

  A rendszeres mozgás erősíti a hátizmokat, és csökkentheti a terhesség alatti derékfájást. Beszélje meg orvosával, milyen mozgásformát ajánl, a séta és az úszás a legjobb. Nyújtással is segíthet, négykézlábra állva először domborítson, majd egyenesítse a hátát. Ismételje a gyakorlatot fokozatosan tízig.

  Próbálkozhat alternatív gyógymódokkal is

  Egyes kutatások szerint az akupunktúra terhességben is csillapítja a derékfájást, van, akinek a chiropraktika segít. Alternatív megoldások alkalmazása előtt mindig beszéljen orvosával, nincs-e valamilyen komolyabb probléma a derékfájás hátterében.

  Bármilyen gyakori is a terhességi derékfájás, nem szabad figyelmen kívül hagyni, ha a fenti javaslatok ellenére sem múlik el. Fájdalomcsillapítók szóba jöhetnek, de csakis az orvossal történt megbeszélés után.

  Tompa derékfájás az idő előtti szülés megindulásának jele is lehet, míg az erős fájdalom vérzéssel kísérve azonnali orvosi beavatkozást igényel.

| terhesség, derékfájás, hátfájás
2017-03-15 21:31:06
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop