Miért ne dohányozzon a várandós nő?

A dohányzó terhes asszony születendő lánygyermekénél megnő a kockázata annak, hogy későbbi életében petefészekrák vagy emlőrák alakuljon ki nála – állapították meg ausztrál kutatók.

terhesség, terhes életmódja, dohányzás | InforMed Hírek13   InforMed | MTI

A Human Reproduction című folyóiratban megjelent tanulmány szerint az anyát érő stressz és a dohányzás hatással van gyermeke későbbi egészségére. A vizsgálat 1500 lány adatait dolgozta fel egy felmérés alapján.

A tanulmány megállapította, hogy a terhességük alatt csaknem minden nap dohányzó anyák lányainak első menstruációja is korábban érkezett meg. A korai menstruáció azzal jár, hogy a nőnek több peteérési ciklusa lesz életében, és nagyobb kockázattal alakulhat ki nála petefészek- vagy emlőrák, feltehetően a fokozott ösztrogén szint miatt.

A terhesség alatti dohányzás számos közismert egészségügyi kockázattal jár a születendő gyermeknél, mint a kis születési súly, csökkent tüdőkapacitás, asztma vagy elhízás kialakulása, korábban azonban általában nem hozták összefüggésbe a későbbi élet során kialakuló daganatos betegségekkel.

A tanulmány következtetései feltárják a korai első menstruáció mögött húzódó okokat, és segíthet az anyáknak megérteni, milyen hatással lehet gyermekeik életére, ha várandósan dohányoznak. Más tanulmányok az anya saját első menstruációjához, a táplálkozáshoz, a testsúlyhoz és a gyermekkori stresszhez kapcsolták az első menstruáció korai megjelenését.

| terhesség, terhes életmódja, dohányzás
2015-03-09 16:17:32
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop