Fintorog a magzat?

Az anyai dohányzás káros hatásai tükröződhetnek a méhben lévő magzat arcán - mutatták ki négydimenziós ultrahangfelvételek elemzésével a Durham-i és a Lancaster-i Egyetem kutatói. Tanulmányuk az Acta Paediatrica gyermekgyógyászati folyóiratban jelent meg.

terhesség, terhesek életmódja, anyai dohányzás | InforMed Hírek13   InforMed | MTI

Az ultrahangfelvételek vizsgálatakor sokkal több szájmozgást figyeltek meg a dohányzó anyák magzatai esetében, mint normális esetben várható a várandósság utolsó hónapjaiban.

A kutatók szerint ennek az lehet az oka, hogy a magzat központi idegrendszere, amely a mozgást és különösen a mimikát irányítja, nem úgy fejlődik, mint a nem dohányzó anyák magzatánál.

A szakemberek 20 magzat 80 ultrahangfelvételét vizsgálták, hogy felmérjék a száj- és a tapintómozgást, a felvételek a várandósság négy különböző szakaszában készültek a 24. és a 36. hét között. Négy magzat édesanyja napi 14 cigarettát szívott, a másik 16 magzat anyja nemdohányzó volt. Később valamennyi újszülött egészségesen jött a világra.

Azt is kimutatták - összhangban más korábbi tanulmányokkal -, hogy az anyai stressznek és depressziónak jelentős hatása van a magzat mozgására, de a száj- és a tapintó mozgások sokkal gyakoribbak voltak a dohányzó anyáknál.

Ez egybevág azokkal a korábbi kutatásokkal, amelyek kapcsolatot találtak a dohányzás és a terhesség között és kimutatták, hogy az anya dohányzása miatt a kisgyereknél késik a beszédképesség kialakulása.

ScienceDaily

| terhesség, terhesek életmódja, anyai dohányzás
2015-03-25 20:56:58

Web Design & Development Prowebshop