Terhesség és paracetamol

A terhesség alatt hosszú időn át szedett paracetamol később a fiúk meddőségét okozhatja - derült ki egereken végzett kísérletekből.

terhesség, paracetamol, meddőség | InforMed Hírek13   InforMed | MTI

Az Edinburghi Egyetem kutatói azt állapították meg, hogy a hét napon át adott fájdalomcsillapító megszakította a tesztoszteron termelődését. Ez a hormon alapvető szerepet játszik a férfi reprodukciós szervek kialakulásában - tudósított a BBC News a Science Translational Medicine című szaklapban megjelent tanulmányról.

A brit gyógyszerügyi hatóság a paracetamolt a terhesség alatt is biztonsággal szedhető kevés fájdalom- és lázcsillapítók egyikének tekinti, ha feltétlenül szüksége van rá.

Már korábbi tanulmányok is figyelmeztettek arra, hogy a paracetamol befolyásolhatja a reprodukciós szervek méhen belüli fejlődését. Dán tudósok azt találták, hogy a fájdalomcsillapítót szedő terhesek fiánál gyakoribb a here leszállásának elmaradása, ez később meddőséget okozhat.

Az összefüggés felderítésére a brit kutatók olyan rendszert dolgoztak ki, mely egerekben szimulálta az emberi terhesség körülményeit. Emberi magzat szöveteit ültették a szervezetükbe és hét napon át kaptak paracetamolt.

Ezután sokkal alacsonyabb tesztoszteron szintet mértek a vérükben, mint azoknál az egereknél, amelyek placebót kaptak. Ha csak egy nap kaptak paracetamolt, nem volt különbség a hormonszintjük között.

Rod Mitchell, a kutatás vezetője azt tanácsolta, hogy a fájdalomcsillapítót a legkisebb, még hatásos adagban, a lehető legrövidebb ideig szedjék a várandós nők.

BBC

| terhesség, paracetamol, meddőség
2015-05-22 01:12:20
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop