Egészséges diéta terhességben, egészséges baba

A terhesek étrendje összefügg a szívfejlődési rendellenességek kockázatával - derült ki egy nagy létszámú amerikai vizsgálatból, melyet az Archives of Diseases in Childhood Fetal & Neonatal Edition című szaklapban közöltek.

terhesség, diéta, táplálkozás | InforMed Hírek13   InforMed | Glanz, J.

A kutatók szerint aki egészségesen táplálkozik a terhesség előtt és alatt, csökkentheti a gyermek szívfejlődési rendellenségének kockázatát. Egészséges étrend alatt a sok friss halban, gyümölcsben, diófélében és zöldségben gazdag étkezést értik.

A terhes nőknek étrend-kiegészítők szedését szokták tanácsolni: folsavat egyes születési rendellenességek, többek között a nyitott gerinc megelőzésére, az egészséges csontok és fogak fejlődéséhez D-vitamint.

A kutatásban a mintegy 19 ezer résztvevő egyik felének szívfejlődési rendellenessége volt, másik felének nem. A két csoport táplálkozását összehasonlítva a kutatók azt találták, hogy minél egészségesebben étkezett az anya, annál ritkábban fordult elő szívfejlődési rendellenesség, és ez független volt például attól, hogy szedett-e folsavat vagy dohányzott-e az anya a terhesség alatt.

Egyes enyhébb szívrendellenességeket, például nyitott sövényt nem kell kezelni, maguktól gyógyulhatnak és esetleg nem okoznak később gondot, mások, mint például a Fallot tetralógia, halálosak lehetnek.

Legtöbbször a korai magzatfejlődés idején siklik félre valami. Egyes szívbetegségek hibás gének vagy kromoszómák számlájára írhatók, gyakran azonban nem lehet tudni, mi állhat a szívfejlődési rendellenesség hátterében.

A terhesség előtti, alatti és utáni egészséges táplálkozás előnyös az anya és a baba számára is. A tanulmány arra is rámutatott, hogy nem csak az egyes tápanyagokat, hanem a teljes étrendet kell figyelembe venni.

BBC

| terhesség, diéta, táplálkozás
2015-08-26 19:41:37

Web Design & Development Prowebshop