Minden tizedik várandós amerikai nő iszik, egyharmaduk a lerészegedésig

Minden tizedik várandós amerikai nő iszik, egyharmaduk a teljes lerészegedésig - állapította meg az amerikai Betegségellenőrzési Központ (CDC) friss tanulmánya.

A 18-44 éves várandós amerikai nők egyharmada számolt be úgynevezett binge-drinkingről, vagyis expressz lerészegedésről, ami rövid idő, nagyjából egy óra alatt négy vagy ennél is több adag alkoholos ital elfogyasztását jelenti - áll a telefonos megkérdezésen alapuló kutatásban.

"Leginkább az döbbentett meg, hogy a terhes nőknél gyakoribb volt az expressz lerészegedés, mint a nem terheseknél" - számolt be róla Cheryl Tan, a kutatás vezetője. Hozzátette, hogy a terhesség alatti alkoholfogyasztás növeli a magzati károsodás és a fejlődési rendellenességek kockázatát.

A várandósok gyakoribb expressz lerészegedésének egyik lehetséges magyarázata a tanulmány szerint az, hogy ezeknél a nőknél valószínűbb az alkoholproblémák előfordulása.

A terhesek 35-44 éves korcsoportjának alkoholfogyasztása volt a legnagyobb mértékű, 18,6 százalékuk számolt be arról, hogy a beszélgetést megelőző 30 napban legalább egy alkoholos ital fogyasztott.

A kutatók 8333 terhes kismama adatait vetették össze 198 ezer nem terhes nő telefonos válaszaival 2011 és 2013 között, a résztvevők az ország minden államát képviselték.

A diplomás várandósoknál kétszer nagyobb volt az esélye, hogy alkohol igyanak, mint a diplomával nem rendelkezőknél. Lehetséges, hogy azért, mert nagyobb a jövedelmük, és az is, hogy az ivás "társadalmilag elfogadható" a főiskolai-egyetemi évek alatt - írták a kutatók.

A nem házasságban élő terheseknél 4,6-szor nagyobb volt az expressz lerészegedés valószínűsége, mint a házasságban élőknél - állapította meg a felmérés.

Tan szerint a tanulmány felhívás a várandós nők védelmére, akik gyakran "zavaros üzeneteket" kapnak a médiából arról, hogy biztonságos-e a terhesség alatti alkoholfogyasztás.

"Azt kell észben tartani, hogy a várandósság alatti alkoholfogyasztásnak nincs biztonságos mennyisége, időszaka és biztonságos italféle sincs" - hangsúlyozta Tan.

| terhesség, terhesek életmódja, binge-drinking, alkoholfogyasztás
2015-09-27 14:36:18

Web Design & Development Prowebshop