A magzati károsodás évek múlva is kimutatható

Még ötéves korban is megállapítható, ha a gyerek anyja terhesen dohányzott - állapították meg a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem Bloomberg Közegészségügyi tanszékének kutatói.

terhesség, dohányzás, dohányzás terhesség alatt, magzat | InforMed Hírek13   InforMed | MTI

Az Environmental Research című folyóirat online kiadásában közölt tanulmány szerint nyomai maradnak a magzatot a méhen belül ért hatásoknak, és évekkel a születés után is károsíthatják az egészséget.

További vizsgálatokkal ki lehetne mutatni, hogy a gyerekek milyen további mérgező anyagoknak, például műanyagokban található kemikáliáknak, az anya rejtett fertőzéseinek vagy az ivóvíz szennyeződéseinek voltak kitéve a terhesség idején.

A kutatók remélik, hogy sikerül kapcsolatot találni a külső tényezők és bizonyos krónikus betegségek, az autizmus, elhízottság, illetve szívbetegségek között, így jobban feltérképezhető lenne ezek kialakulási folyamata és lehetséges megelőzése.

A kutatók 531 kisgyerek vérmintáját elemezték az Egyesült Államok hat településén, majd megkérdezték a gyerekek anyját, hogy dohányzott-e a terhesség idején. Ezután ismét megvizsgálták a vérmintákban a DNS-láncot körülvevő kisebb molekulák elrendeződését, az úgynevezett metilációs mintázatot, és a tesztek 81 százalékában pontosan meg tudták mondani, hogy a magzatot érte-e a születés előtt környezeti ártalom.

A kutatók szerint lehetséges, hogy a molekuláris nyomok egy részéért a későbbi passzív dohányzás felelős, de mivel újszülötteknél is találtak bizonyítékokat, ezért biztos, hogy a születés előtti hatások szerepe a döntő.

MedicalXpress.

| terhesség, dohányzás, dohányzás terhesség alatt, magzat
2015-11-27 23:30:29
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop