Gyermekkori epilepszia és elhízás

A terhesség alatti túlsúly vagy elhízás fokozhatja a gyermeknél epilepszia kialakulását - közölte a stockholmi Karolinska Intézet kutatócsoportja a JAMA Neurology című orvosi folyóiratban.

terhesség, elhízás, epilepszia | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A kutatók 1997 és 2011 között Svédországban született több mint 1,4 millió gyermek adatait megvizsgálva nézték meg, hogy milyen összefüggés van a terhesség első harmadában lévő nők testtömeg-indexe - BMI, a testmagasság és testtömeg által kiszámított érték - és a gyermekük epilepszia kockázata között.

A kutatók az 1,4 millió gyermek közül 7592-nél (0,5 százalék) diagnosztizáltak epilepsziát 2012 végéig. A normális testsúlyú anyáktól született gyerekekhez képest az epilepszia kockázata 11 százalékkal volt magasabb azoknál, akiknek édesanyja túlsúlyos volt - 25 és 29 közötti testtömeg-index - a terhesség első harmadában.

Az elhízottság első kategóriájába - 30-35 közötti BMI érték - tartozó nők gyermekeinek esetében 20 százalékkal, a második kategóriába - 35-40 közötti BMI érték - tartozó nők gyerekeinél 30 százalékkal volt magasabb az epilepszia kockázata. A súlyosan elhízott nők gyermekeinek esetében 82 százalékkal volt a magasabb a betegség jelentkezésének kockázata.

A tanulmány készítői arra gyanakodnak, hogy a várandósság alatti túlsúly vagy elhízás növelheti az agysérülés rizikóját, ami különböző idegrendszeri rendellenességekhez vezethet, de az is lehetséges, hogy az anya elhízása olyan gyulladást idéz elő, amely negatív hatással van a gyermek idegrendszerének fejlődésére.

| terhesség, elhízás, epilepszia
2017-04-05 23:01:33
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop