Tilos az alkohol terhességben

Hagyományosan úgy vélik, hogy csak a méhében fejlődő magzatot károsíthatja közvetlenül, ha az anya alkoholt fogyaszt. Van már azonban bizonyíték arra, hogy az anya alkoholfogyasztásának hatása generációkon átnyúlhat, és negatív hatása lehet a következő nemzedékekre, bár nem voltak az alkohol közvetlen hatásának kitéve magzati korban.

terhes, életmód, terhesség alatti alkohol, magzat | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A Kaliforniai Egyetem Riverside-i intézményének kutatója a Cerebral Cortex című szakfolyóiratban publikálta eredményeit. A kutató egérkísérletekkel bizonyította az alkoholnak az utódokban agyi károsodást és viselkedési problémákat okozó, öröklődő hatását.

Három egérgeneráción át vizsgálta a kísérleti állatok agyában és viselkedésében tapasztalható eltéréseket. A várakozásoknak megfelelően az első nemzedékben, amely magzati korban közvetlenül lett kitéve az alkohol hatásának, a gének módosult működését, az agykéreg rendellenes fejlődését és viselkedési zavarokat tapasztalta.

Az igazi felfedezés azonban az volt, hogy a következő generációkban, amelyek már nem voltak közvetlenül kitéve az alkohol hatásának, hasonló idegrendszer-fejlődési és viselkedési zavarok jelentkeztek.

A tanulmány szerint a születés előtt alkoholnak kitett magzatok és utódaik testsúlya, valamint agyuk mérete is kisebb volt minden nemzedékben a kontrollcsoporténál, az egerek minden generációja sokkal szorongóbb és depresszióra hajlóbb volt, valamint a mozgató és érzékelő szervek összehangolásával kapcsolatos fejlődésük is gyengébb volt.

A kutatási eredmények arra utalnak, hogy az embereknél is öröklődhet az alkohol okozta rendellenesség.

| terhes, életmód, terhesség alatti alkohol, magzat
2017-07-12 22:31:35
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop