Terhesen is szépen

Amikor egy nő gyermeket vár, a bőre is "másállapotú" lesz, így ápolása még több odafigyelést igényel.

terhesség, bőr, hormon, bőrápolás, bÅ‘r | Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Csumpilla, J.
A bőr más állapota

Terhesség idején "másállapotban" van bőrünk? Igen! Tegyük mikroszkóp alá és vizsgáljuk meg. A menstruációs ciklust kb. 28 naponként két hormon, az ösztrogén és a progeszteron határozza meg. A terhesség alatt ezek szintje megváltozik, s ez okozza a terhességi tüneteket is. Ilyenkor nincs olyan része a testünknek, amelyen ne érvényesülne a nemi hormonok valamilyen hatása. Ez alól bőrünk sem kivétel!

DE MI IS TÖRTÉNIK?

Az áldott állapot elején bőrünk általában zsírosabb. Pattanások, mitesszerek jelennek meg rajta, vagy a már meglévőek gyulladnak be. Bőrünk felülete olajos fényűvé válik. Elsősorban a T-zónánkban (homlok-orr-áll), illetve a mellkasunkon, hátunkor, bár ez egyénileg változó, s nagymértékben befolyásolja az eredeti bőrtípus. Ezek a szembetűnő változások sokszor megijesztik a kismamákat. Mégis inkább kerüljük el a "házi jellegű" nyomkodást, mert ilyenkor ­ a felgyorsult bőrregeneráció miatt ­ a legfelső réteg (hám, keratin, szarusejtek) gyors leválása érzékenyebbé teszi a bőrünket a fertőzésekkel szemben.

Fontos az arcbőrünk, illetve az érintett területek rendszeres tisztítása (például uborka, kén, hársfa, orbáncfű, jojobaolaj, árnika, teafaolaj), a radírozás eltávolítja az elhalt szarusejteket, így megakadályozza a bőrgyulladást, illetve átjárhatóbbá teszi a pórusokat a hatóanyagok számára. Ez nemcsak az arcunkra, hanem egész testünkre érvényes. Ehhez a művelethez természetes szemcséket, kovaföldet, barackmagot, mandulakorpát, hámoldó savakat, tejsavat, citromsavat érdemes használni. Különösen a kovaföldre hívnám fel a figyelmet, kovasav formájában nagy mennyiségű szilíciumot is tartalmaz, ez pedig serkenti az irhában a kollagen-elastin termelődését, amelynek fontos szerepe van abban, hogy bőrünk rugalmasan reagáljon a térfogatbeli és nyúlással járó testi elváltozásokra, amelyek a kilenc hónap folyamán elkerülhetetlenek. Olyan faggyúmirigy-működést szabályozó krémek használatát javaslom, amelyek fertőtlenítő, fertőzésgátló hatásuk mellett (például szalicilsav, A-vitamin-sav) aktív B-vitamin-komplexszel táplálják és puhán tartják bőrünket.

És most ugorjunk előre a 20. hétre, ebben az időszakban fokozódik a bőr pigmentációja az MSH (melanocitastimuláló hormon) hatására. Nyáron különösen figyelnünk kell erre. Ilyenkor gyakran észlelhetünk az arcunkon, kezünkön néhány centiméter átmérőjű, barna elszíneződést, májfoltot, ami főként a nap hatására, sötétedik. Ezt a jellegzetes terhességi bőrelváltozást 20 faktoros fényvédővel tudjuk megelőzni, kordában tartani. Akinek nincs májfoltja, az is védje bőrét az erős naptól. 10-­16 óra között ne napozzunk, vagy csak árnyékban tartózkodjunk. Óvakodjunk a leégéstől, mert ebben az állapotban szeplők is könnyen alakulhatnak ki.

Napozás után, illetve a terhesség alatt olyan testápolót használjunk, amelynek olajtartalma magasabb és ceramidot tartalmaz. Ez segíti a nedvesség és a collagen-elastin hatóanyagok mélyebb és egyenletesebb felszívódását a bőrbe.
A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.
| terhesség, bőr, hormon, bőrápolás
2002-07-25 15:39:55
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop