Az utolsó vakáció baba nélkül

Nemsokára megérkezik a kis trónörökös vagy -örökösnő, jön a piszkos pelenkák és álmatlan éjszakák korszaka. De még mielőtt a baba megszületik, nem árt elmenni szabadon vakációzni.

szülés, várandós, terhesség | InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.
Minden készen van már, a gyerekszoba, a kis ruhák, a pelenkák. Mielőtt összecsomagolná a táskát, amivel majd szülni megy a kórházba, csomagoljon be egy vakációra inkább. Előbb azonban beszéljen az orvosával, ajánlja-e az utazást. Ez különösen fontos a harmadik trimeszterben, azaz a terhesség hetedik hónapja után.

– Hova menjünk?

Bár jól hangzik egy egzotikus utazás, nem feltétlenül praktikus. Mindenképpen tájékozódni kell, milyen egészségügyi ellátás áll rendelkezésre az utazás célországában. Tudjuk meg, kell-e védőoltás az illető országba, és azt is, élő vakcinával történik-e az oltás. Ezt is a nőgyógyásszal beszéljük meg. Túl magasan fekvő vidékre sem ajánlatos menni, a Himalája megtekintését halasszuk egy későbbi időpontra.

– Repülővel vagy autóval?

Ha repülővel akarunk utazni, feltétlenül tudjuk meg, a kiválasztott légitársaság alkalmaz-e megkötéseket a terhesek esetében. Van, ahol igazolást kérnek az orvostól, ez jobb, ha nem a beszálláskor derül ki.

– Mit csomagoljunk az útra?

A könnyű ruhán és cipőn kívül egy listát a célországban található orvosi rendelőkről, kórházakról, szükség esetére.
Ellenőrizzük, érvényes-e az egészségbiztosításunk, írjuk fel a vércsoportunkat is, valamint tudakoljuk meg, az országban, ahova megyünk, szűrik-e a vért HIV és hepatitis B szempontjából.

– Végezetül néhány tipp az útra:

- Ha repülővel utazunk, különösen, ha hosszabb távra, sétáljunk egy kicsit félóránként, tornáztassuk a lábunkat. A biztonsági övet a hasunk alatt bekapcsolva viseljük, és fogyasszunk elegendő folyadékot.
- Autóban is kapcsoljuk be a biztonsági övet, tévhit az, hogy árthat a babának, épp ellenkezőleg, életet menthet.
- Soha ne utazzunk egyedül, egy útitárs sokat segíthet.
- Jobb, ha nem fogyasztunk csapvizet idegen helyen, a palackozott víz biztonságosabb.
- A szokásosnál is jobban kerüljük a szúnyogokat.
- Ne búvárkodjunk terhesen, ne kerékpározzunk vagy síeljünk.

A legfontosabb tanács: a kismama pihenje ki magát, hogy frissen indulhasson a szülőszobába.
| szülés, várandós, terhesség
2005-07-27 12:06:45

Web Design & Development Prowebshop