A terhes anya alkoholfogyasztása miatt rosszul lát a gyerek

A terhesség alatti italozások csökkent gyermekkori látásélességet okoznak, állítják detroiti kutatók a Journal of Pediatrics októberi számában.

magzati alkohol szinróma, fas, terhesség | InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Seprődi, B.
Az 1970-es évek elején leírtak egy prenatális növekedési és fejlődésbeli elmaradással járó jellegzetes tünetegyüttest, amit magzati alkohol szindrómának neveztek. A szem rendellenességei a legkorábbi leírásokban is szerepeltek, és az számos szemészeti rendellenességről számoltak be.

A kutatók a gyermekek látásélességét vizsgálták 131 vegyes etnikai származású dél-afrikai anya-gyermeknél, és az anya beszámolója alapján dokumentálták az alkoholfogyasztást. A szülés után 6 és fél hónappal élességvizsgáló kártyákkal mérték fel a gyermekek látásélességét. Ez a módszer azt vizsgálja, hogy a gyermek meg tud-e különböztetni egy fekete-fehér csíkokból álló képet a szürke háttértől, csökkenő csíkszélesség mellett.

Minél magasabb volt az átlagos napi alkoholfogyasztás, annál inkább csökkent a látásélesség. A 30 év feletti anyák esetében különösen káros hatású volt az alkoholfogyasztás a gyermekre, függetlenül a terhesség korától, a születési súlytól, és független volt az alkohol okozta idegrendszeri defektusoktól is.

Külön figyelemre van szükség azon gyermekek követésekor, akik idősebb anyáktól születtek. A szerzők azonban figyelmeztettek: gyermekkorban alapos szemészeti vizsgálatra van szükség a látáskárosodás pontos felméréséhez.

| magzati alkohol szinróma, fas, terhesség
2005-11-02 18:38:10

Web Design & Development Prowebshop