Fog– és szájápolás a terhesség alatt

A táplálkozás hatása a magzati fogfejlődésre- Szájhigiénia - Fogszuvasodás - fogínygyulladás - Fogorvosi ellenőrzés -Gyógyszerek

A megfelelő táplálkozás és a gondos szájápolás terhesség alatt megelőzi a későbbi bajokat.

terhesség, szájhigiéné, magzat, fogfejlődés, táplálkozás, fogszuvasodás, fogínygyulladás | InforMed Hírek14   InforMed | Sándor, K

A táplálkozás hatása a magzati fogfejlődésre

A terhesség alatt fogyasztott ételek hatással vannak a magzat fogfejlődésére. Az elsődleges fogfejlődés a terhesség második és harmadik hónapja között kezdődik, és az állandó fogak csírái több hónappal a születés előtt kezdenek kialakulni. Ezért fontos a fehérjedús, kiegyensúlyozott táplálkozás, a kalcium, foszfor, és vitaminok (különösen a C, és D) megfelelő bevitele.

Az A-vitamin segít a fogzománc fejlődésében, (a kemény, fehér anyag, ami fedi a fogakat,); a C-vitamin fontos a dentinképződésében (a belső fogszerkezet); és a D-vitamin segít a kalcium és foszfor felszívódásában. Ezeknek a tápanyagoknak a csökkent felvétele a száj torzulásával és olyan fogak fejlődésével járhat, amelyek könnyen romlanak.

Hatás az anya fogaira

A könnyen erjedő cukrok a szájban levő baktériumokkal és a fogkő ragadós rétegével egyesülhetnek a fogak felületén. Ez a kombináció savtermelést eredményez, amely kioldja az ásványi anyagokat a fogzománcból és fogak dentin állományából.

Ha két étkezés között cukortartalmú ételt fogyasztunk, azt mindig fogmosásnak kellene követnie, vagy legalább egy vízzel történő szájöblítésnek. Kerülni kell az édesített szénsavas italok kortyolgatását, cukros ételek majszolását, kemény cukorka vagy leheletfrissítő mentacukorka szopogatását.

Olyan édességeket, amelyek a fogakhoz és fogínyhez ragadnak, mint például gumicukrot, szárított gyümölcsöt, süteményeket és aprósüteményeket) csak néha szabad enni. Helyesebb az étkezések között ropogós, friss gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztani, melyek ugyan nem tisztítják a fogakat, de a nyáltermelést fokozzák.

Szájhigiénia

Nagyon fontos a jó szájhigiénia (rendszeres fogmosás és fogselyem használata), mellyel megakadályozható a fogszuvasodás és a fogínygyulladás kialakulása.

Fogszuvasodás

A romlás a fogzománc elleni ismételt savas támadások eredménye, nem az ismételt terhességeké. A naponta többször végzett fogmosás és a fogselyem használata segít eltávolítani fogköveket, megelőzi a fogak romlását és a költséges fogpótlást.

Terhességi fogínygyulladás

Az el nem távolított fogkő irritálhatja a fogínyt, mely pirossá, nyomásérzékennyé válik, és fogmosásnál könnyen vérzik. Ezt az állapotot hívják fogínygyulladásnak, mely meglazíthatja a fogak lehorgonyzását az ínyben és az állcsontokban.

A terhesség 2. trimesztere alatt a fogínygyulladás gyakoribb az ösztrogén-szint emelkedése miatt. Az ösztrogén ugyanis növeli a véráramlást a szövetekben, ezáltal fokozza a fogíny reakcióját a fogkőben lévő izgató anyagokra. A fogkőképződés a fogínygyulladás fontos oka, de a hormonváltozások ellenére rendszeres fogápolással meg lehet előzni a fogínygyulladást.

Fogorvosi ellenőrzés

A szokásos fogászati ellenőrzést a terhesség alatt is folytatni kell. A fogorvost tájékoztatni kell a terhesség tényéről. A fogorvosi kezelés biztonságosan végezhető terhesség alatt, a negyedik-hatodik hónap lehet a legkényelmesebb időszak a kezelésre.

Gyógyszerek

Néhány gyógyszer és érzéstelenítő alkalmazható a fogászati kezelés alatt és után, hogy a beavatkozás kényelmesebb legyen. A fogorvos csak olyan gyógyszereket ad, melyeknek minimális mellékhatásuk van, vagy egyáltalán nincs is.

Tájékoztatni kell a fogorvost bármilyen vényköteles gyógyszer szedéséről. Ez befolyásolja, hogy milyen gyógyszert rendel el, ha egyáltalán szükséges, melyet a kezelés alatt vagy után szedni kell. Fontos mindenben követni az orvosi utasításokat.

Ha bármikor aggálya van egy gyógyszernek a terhességre gyakorolt hatását illetően, beszélje meg a fogorvossal és családorvosával.

| terhesség, szájhigiéné, magzat, fogfejlődés, táplálkozás, fogszuvasodás, fogínygyulladás
2018-06-21 22:52:19
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop