Hirdetés

A gyermek hiperaktivitása és a mobil

Nagyobb eséllyel váltak hiperaktívvá azok a gyerekek, akiknek édesanyja sokat mobiltelefonált terhesen, mint akiknek keveset - állítja egy tanulmány, melyet az Environment International című folyóiratban közöltek a barcelonai Globális Egészségügyi Intézet kutatói.

hiperaktivitás, mobiltelefonálás terhesen, viselkedési zavar, mobiltelefon, terhesség |

InforMed Hírek14   InforMed | MTI


Több mint 80 ezer anya-gyermek páros adatait vizsgálták meg Dániára, Spanyolországra, Norvégiára, Hollandiára és Koreára kiterjedően.

Az eredmények szerint az 5-7 éves kor közötti gyerekek esetében annál gyakoribb volt a viselkedési zavarok - elsősorban a hiperaktivitás - valószínűsége, minél többet beszélt az anyjuk mobiltelefonon a terhesség idején.

A különböző befolyásoló tényezők, köztük az anya kora, családi állapota és végzettsége figyelembe vételével a kutatók arra jutottak, hogy azoknál a gyerekeknél, akiknek az édesanyja legalább négyszer, vagy folyamatosan több mint egy órán át mobiltelefonált naponta a terhesség idején, 28 százalékkal gyakoribb volt a hiperaktivitás, mint akiknek az édesanyja naponta egyszer, vagy egyáltalán nem mobiltelefonált terhesen.

Azoknál a gyerekeknél volt a legalacsonyabb a viselkedési és érzelmi problémák kockázata, akiknek az édesanyja egyáltalán nem mobiltelefonált a várandósság alatt.

A kutatókat meglepte az eredmény, mert nincsenek olyan adatok, hogy a születés előtt a mobiltelefon sugárzása hiperaktivitást okozna. Az összefüggést azonban öt országra és időszakra - 1996 és 2011 között - kiterjedően megerősítették a szakemberek.

Mások szerint azonban inkább a szülők nevelési módszereiben és szokásaiban kell keresni a választ. Amikor a szülők belemélyednek a telefonjukba és nem reagálnak a gyermekre, akkor a kicsik hamar megtanulják, hogy miként vívják ki maguknak a figyelmet. Csak ha már sír vagy odadob valamit, vagy hatalmas lármát csap, tudja a gyerek elterelni a szülők figyelmét a mobiltelefonjukról, mindez ráerősít a hiperaktivitásra és a figyelemfelkeltő viselkedésre.

hiperaktivitás, mobiltelefonálás terhesen, viselkedési zavar, mobiltelefon, terhesség

2017-04-21 11:52:39

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop