A terheseknek árthat a túl sok vitamin

Egy brit kutatás eredményei szerint a terhes nőknek a magas vérnyomással járó pre-eklampszia megelőzésére adott C és E vitamin épp az ellenkező hatást éri el.

terhesség, vitamin, szabad gyök, szabad gyök | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
Évente mintegy 25 ezer brit nőt érint a pre-eklampszia, ami az anyát és magzatát is fenyegető magas vérnyomással jár. Mindeddig úgy vélték a szakemberek, hogy a C és E vitamin adásával ez a kockázat csökkenhető. A méhlepény ugyanis mérgező szabad gyök molekulákat termel, és ez okozhatja a magas vérnyomást.

Mintegy 2400 terhes anya részvételével kísérletet folytattak le, amelynek során kiderült azonban, hogy a vitaminok éppen ellenkezőleg hatnak, mint azt várták. A résztvevőknek, akinél magas vérnyomás, veseproblémák, véralvadási gondok vagy diabetes volt megfigyelhető, vagy vitaminpótlást kaptak, vagy placebót. A kutatócsoport megállapította, hogy a pre-eklampszia egy héttel korábban jelentkezett a kezelt csoportban, és ők voltak azok is, akik 15 százalékkal nagyobb valószínűséggel adtak életet alacsony születési súlyú babának.

Lucilla Poston professzor, a kutatás vezetője szerint eredményeik azt bizonyítják, hogy a nagy dózisú C és E vitamin segítségével a magas kockázati csoportnál nem előzhető meg a pre-eklampszia.

A kutatók fontosnak tartják azonban megjegyezni, hogy arra viszont semmi bizonyíték sincsen, hogy a terhességben adott multivitaminok és a nyitott gerinc kockázatának elkerülésére ajánlott folsav ugyanezzel az eredménnyel járna.

BBC News
| terhesség, vitamin, szabad gyök
2006-04-02 20:32:40
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop