A zene enyhíti a terhességgel járó feszültséget

A zene képes enyhíteni azt a feszültséget, szorongást és depressziót, amit a várandós kismamák átélnek. 236 várandós nőn végezték a vizsgálatot, ami során azt tapasztalták, hogy azok, akik két héten át naponta 30 percen át zenét hallgatnak, jóval kevesebb szorongásos és depressziós tünetet mutatnak, mint nem rendszeres zenehallgató társaik.

zene, stressz, terhesség | InforMed Hírek10   InforMed | Seprődi, B.
A taiwani kutatás résztvevői a terhesség első vagy második trimeszterében (harmadában) jártak, és terhességük végén sima szülésre számíthattak. Nem lehetett jelentős különbséget kimutatni foglalkozás, szociális helyzet, képzettség vagy családi állapot terén.

A résztvevők felét megkérték arra, hogy a kapott CD lemezeket hallgassa naponta fél órán keresztül. Választhattak klasszikus zene, a természet hangjai, kínai gyermekdalok és altatódalok között. Legtöbben az altatódalokat és a természet hangjait választották. Naplót vezettek arról, hogy mikor hallgatták a CD-ket, a legnépszerűbb időpontok a házimunka és a pihenés idejére estek.

A résztvevők másik fele nem hallgatta a lemezeket. Minden résztvevő alapszintű kismamagondozásban részesült.

A zenehallgató csoportban jelentősen csökkent a stresszre, szorongásra és depresszióra utaló pontszám, míg a kontroll csoportban csak a stressz enyhe csökkenését lehetett megfigyelni. Összességében elmondható, hogy a zeneterápia után a résztvevők jóval nagyobb változásokat mutattak, mint amit a kontroll csoportban meg lehetett figyelni.

„A terhesség egy különleges, és feszültségekkel teli időszak, ami elhúzódó mivolta miatt sok kismamánál szorongásos és depressziós tüneteket idéz elő. A terhesség alatti szorongás és depresszió ugyanolyan egészségi problémának tekinthető, mint a gyermekágyi depresszió” – fogalmaztak a szerzők.

„Nagy jelentőségűek azok a beavatkozások, amelyek csökkenteni tudják ezeket a problémákat. A mostani vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy megfelelő zene hallgatásával egyszerűen, olcsón és kíméletesen lehet csökkenteni a terhesség alatt fellépő szorongást, stresszt és depressziós tüneteket.”

| terhesség, stressz, zene
2012-07-30 08:46:42
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop