Árthat a babának, ha a kismama "kettő helyett eszik"

Gyakran hallani, hogy a várandós kismamának kettő helyett kell ennie. Jó tudni azonban, hogy a kalóriadús táplálkozás befolyásolhatja a születendő gyerek nemét és egészségi állapotát is.

terhes, életmód, táplálkozás | InforMed Hírek8   InforMed | Dobos, L.
Egy vemhes egerekkel végzett vizsgálat szerint a zsírban és szénhidrátokban gazdag étrend a fejlődő magzat közel 2000 génjére volt hatással, többek közt a veseműködésre is.

A legmegdöbbentőbb változások a nőnemű magzatoknál voltak megfigyelhetők, ami arra utal, hogy a lányok fogékonyabbak az anya étrendje által előidézett genetikai változásokra.

A fiúknál és a lányoknál eltérő mértékű az olyan betegségek kockázata is, mint az elhízás és az időskori diabétesz, bár a születési súly még nem mutat különbségeket.

Korábbi vizsgálatok során megállapították, hogy az anya étrendje terhesség alatt befolyással lehet a gyermek nemére. A kalóriadús táplálkozás, a rendszeres reggelik növelik a fiú esélyét, míg a kevesebb energiát fogyasztó nőknél nagyobb annak a valószínűsége, hogy lányuk születik.

A legújabb kutatás a zsírban és szénhidrátokban gazdag étrendnek a méhlepényre gyakorolt hatásait vizsgálta egereknél, kontrollcsoportként a szójával táplált állatok szerepeltek.

A missouri egyetem kutatója, de. Cheryl Rosenfeld szerint: – A terhesség alatti étrend hatással van a gyermek későbbi egészségére, az eredmények az utód nemétől függenek.

Az iparilag fejlett országokban elmúlt 40 évben valamennyivel kevesebb fiú született, mint lány, egyes kutatók szerint ennek az lehet az oka, hogy a nők zsírszegényen táplálkoznak, és általában nem reggeliznek. A kalóriadús táplálkozás ugyanis inkább a fiú utódok születésének kedvez.

Times Online
| terhes, életmód, táplálkozás
2010-03-20 14:49:47
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop