Az egészséges terhesség feltétele a függőségek feladása

Azoknál a nőknél, akik kábítószer-, alkohol- vagy cigarettafüggőségben szenvednek, és a terhesség során addikciójukat megfelelően kezelik, egészséges társaikéhoz hasonló kimenetelre lehet számítani. Ennek azonban feltétele a megfelelő terhesgondozás is.

terhesség, függőség, szenvedélybetegség | InforMed Hírek6   InforMed | Seprődi, B.
„A terhesség gondozásával párhuzamosan a függőségek kezelése hatékony megközelítés ezeknél a betegeknél, és szignifikánsan csökkenti a terhességi szövődmények számát” fogalmaznak a témával foglalkozó szakemberek.

Egy vizsgálatban több mint 49 000 várandós nő vett részt, akiknél különböző élvezeti szerek (marihuána, metamfetaminok, kokain, heroin) okozta függőség állt fenn. 2073 résztvevő egy prenatális szerfüggőség-kezelő programban vett részt.

A kutatók azt találták, hogy a terhesség gondozása és a függőség kezelése együtt kedvező hatással van mind az anya, mind a magzat egészségére. A különböző szövődmények (alacsony születési súly, koraszülés, halvaszülés) ebben a csoportban nem különbözött lényegesen azon terhes anyák statisztikáitól, akik nem szenvedtek szerfüggőségben.

A program során a várandós kismamáknál számos élvezeti szer iránti függőséget vizsgáltak. A páciensek és az egészségügyi gondozó személyzet is továbbképzésben részesült az alkohol, dohányzás, és drogok terhességre gyakorolt hatásával kapcsolatban. A terhességi gondozás során egy tapasztalt addiktológussal is találkozhattak a kismamák.

A kutatók a vizsgálat kapcsán bátorítanak minden élvezeti szert használó kismamát, hogy keressenek segítséget, amint tudomást szereznek terhességükről. „Megfelelő segítség mellett ezek a kismamák is hasonlóan jó kimenetelre számíthatnak, mint nem szerfüggő társaik” - fogalmaztak a szakemberek.

| terhesség, függőség, szenvedélybetegség
2008-06-29 09:40:51
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop