Cink a magzati károsodás kivédésre

Bizonyított tény, hogy terhesség korai szakaszában a túlzott alkoholfogyasztás fejlődési rendellenességeket idézhet elő a magzatnál, és akár bölcsőhalált is okozhat a születés után. Ennek oka az alkohol okozta magzati cinkhiány lehet, így a terhesség alatt szedett cink csökkentheti a fejlődési rendellenességek egy részének kialakulását.

cink, magzat, fejlődési rendellenesség, bölcsöhalál, bölcsőhalál | InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.
Az alkohol magzatkárosító hatása nem csak az elfogyasztott ital mennyiségétől függ, hanem attól is, hogy a terhesség melyik szakaszában italozott az anya. Korábbi vizsgálatok már kimutatták, hogy az alkohol, és más mérgező anyagok magzati cinkhiányt eredményezhet, mert hatására egy fehérje termelődik az anyai májban, mely megköti a cinket..

Vemhes egerek az egyik csoportja az alkohol mellé cink-kiegészítést is kapott, míg a másik nem. A kutatók három alapvető tényt tudtak meg; az első, hogy az akut alkoholmérgezés okozta fejlődési rendellenességeket cink pótlásával meg lehet előzni.

A második tény az, hogy a cink bevitele a terhesség egész időtartama alatt véd a magzat alkoholmérgezés hatására bekövetezett elhalásától; a harmadik tény pedig az, hogy a cinkpótlás emeli az anyai vér cinkszintjét, így leküzdhető az alkohol okozta átmeneti cinkszint csökkenés.

A kísérleti egerek 8. napos vemhessége az embernél a 3-8 hétnek felel meg. Ebben az időszakban az anya gyakran még azt sem tudja, hogy terhes, ezért még nem változtatott italozási szokásain. A terhességek 60 százaléka pedig nem is tervezett.

A kutató hangsúlyozta, nem állítják, hogy nyugodtan ihat a terhes nő, elegendő, ha cink-kiegészítőket szed. Az sem ajánlják, hogy az alkoholos italok gyártói cink hozzáadásával arra bíztassák a fogyasztókat, hogy terméküket a terhesség alatt is igyák. A kutatók kifejezetten ellenzik az alkoholfogyasztást terhesség alatt, mindössze annyit állítanak, hogy a terhesek számára a cinkbevitel éppen olyan fontos lehet, mint a folsavé, és egyszerűen alkalmazható megelőzés.

| cink, magzat, fejlődési rendellenesség, bölcsöhalál
2009-02-10 20:12:27
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop