Fiatal anyák rémálmai

Meglehetősen gyakori, hogy a várandós anyák és azok, akiknek pár hónapos újszülöttjük van, lidérces álmokat látnak. Mindez a közelgő szüléstől, vagy a szülői felelősségtől való félelem természetes velejárója.

terhesség, szorongás, rémálom | InforMed Hírek8   InforMed | Dobos, L.
Dr. Tore Nielsen kanadai alváskutató és munkatársai 273 nőt vizsgáltak, fiatal anyák, várandós anyák és olyanok voltak köztük, akik soha sem voltak terhesek. A résztvevők kérdőíveket töltöttek ki alvásukat és személyiségüket illetően, valamint mindnyájan kaptak az alvásra és az álmaikra vonatkozó kérdéseket is.

A nők 88-91 százaléka valamennyi csoportban beszámolt rémálmokról. Az egyik leggyakoribb álom, hogy a babát nem találják az ágyban. Hasonló álomról még az is beszámolt, akinek soha nem volt gyereke, csak épp meglátogatta újszülött unokaöccsét.

A várandós nőknek és a csecsemős anyáknak egyformán voltak rémálmai, de a fiatal anyák gyakrabban látták veszélyben csecsemőjüket. Míg a csecsemős anyák 73 százaléka álmodott a kicsivel, a várandós anyáknak mindössze 59 százaléka.

Az okokat keresve a kutató azt tapasztalta, hogy néhány fiatal apával is előfordul, hogy szorongásuk lidérces álmokban nyilvánul meg, így kizárható, hogy a rémálmoknak csak hormonális okai lennének, valószínűbb a kialvatlanság.

Ha a kismama tud arról, hogy a rémálmok sokakat gyötörnek, már önmagában is megnyugtató lehet. – Ha a probléma súlyosbodik, segítséget kell kérni. Az egyik megoldás a relaxáció, amikor az anya megtanulja egyenként ellazítani az izmait. Fontos, hogy a kismama ki tudja magát pihenni, időnként inkább etesse az apa lefejt anyatejjel a babát, hogy a mama addig is tudjon aludni.

| terhesség, szorongás, rémálom
2010-03-11 12:33:53
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop