Kevés kávé is befolyásolhatja a magzat fejlődését

A terhesség alatt végig igaz, hogy a koffeinfogyasztás hátrányosan befolyásolhatja a magzat növekedését. Már korábbi vizsgálatok is eljutottak erre az eredményre, a British Medical Journal oldalain ismertetett kutatás azonban azt állítja: mindennemű koffeinforrás fogyasztása (tea, kóla, csokoládé, kakaó, gyógyszerek és kávé) kapcsán lehet számítani a magzat lassabb fejlődésére.

kávé, koffein, terhesség | InforMed Hírek6   InforMed | Seprődi, B.
Brit kutatók az anya koffeinfogyasztása és a koffeinlebontás, illetve a világra jövő gyermek születési súlya közötti kapcsolatot vizsgálták. Egy három éves periódus során gyűjtötték össze annak a 2645 alacsony kockázatú kismamának az adatait, akiknél a koffeinfogyasztás mértékét regisztrálták a terhesség alatt. Az koffeinlebontás egyéni vonásait nyálminta segítségével mérték fel.

A szerzők szerint a résztvevők átlagos koffeinfogyasztása 159 mg volt naponta, ez jóval alacsonyabb, mint a brit hatóságok által meghúzott 300 mg-os felső határ. Érdekes módon a legjelentősebb koffeinforrás a tea volt (az össz-bevitel 62 %-áért felelős), de emellett jelentős volt a kávé (14 %), a kóla (12 %), a csokoládé (8 %) és az üdítők (2 %) szerepe is.

A magzatok többsége a kiírt időre született, az áltagos születési súlyt 3450 grammnak találták a szerzők, ez megfelel a brit átlagnak. A koraszülöttek aránya 4 % volt, 0,3 % halva született, és 0,7 %-ot túlhordtak. Összességében az eredmények megerősítették azt a tényt, hogy ezek alacsony kockázatú terhességek voltak. Azonban az adatok egy dózisfüggő kapcsolatot tükröztek, ami szerint a magasabb koffeinbevitel kapcsán emelkedett a magzati fejlődés elmaradásának kockázata is.

A naponta 100 mg koffeint fogyasztó kismamák adataihoz hasonlítva, 100-199 mg bevitelekor az alacsonyabb születési súly kockázata 20 %-kal emelkedett, míg 200-299 mg között már 50 %-kal, 300 mg felett pedig 40 %-kal nőtt.

Az adatok nem igazolták azt, hogy bizonyos mennyiségű elfogyasztott koffein felett már nem nő a magzati elmaradás kockázata. A naponta 100 mg-nál nagyobb mértékű koffeinfogyasztás (ez megfelel egy csésze kávénak) a születéskor 70-90 g-mal alacsonyabb születési súllyal járt együtt a statisztikák során. A kapcsolat kifejezettebb volt azoknál a nőknél, akiknél gyorsabb volt a koffein lebontása.

A szerzők szerint bár úgy tűnik, ezek a súlycsökkenések elhanyagolhatók ahhoz képest, hogy a várható születési súly 3 kg fölött van, mégis jelentős lehet azoknál a terhességeknél, ahol magas kockázattal és alacsony várható születési súllyal kell számolni. Érdemes a koffeinfogyasztást a minimálisra csökkenteni a terhesség előtt és alatt – tették hozzá.

A fenti eredmények fényében a brit élelmiszerügyi hatóságok megváltoztatják a javasolt maximális koffeinbevitel mértékét 300 mg-ról 200 mg-ra.

A kutatás is alátámasztja azt a szemléletet, hogy a koffein egy potenciálisan magzatkárosító vegyület – állítják szakértők. A szerzők ajánlása azonban fölöslegesen megriasztja azokat a nőket, akik terhességük során már fogyasztottak kávét.

A koffeinfogyasztás visszaszorítása természetesen nem történhet meg azon az áron, hogy a kismamák más, alkoholos vagy cukrozott italokat fogyasztanak nagyobb mennyiségben.

| kávé, koffein, terhesség
2008-11-23 17:05:11
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop