Szex a terhesség alatt

Vannak nők, akiknek a szex az utolsó, ami eszükbe jut, amikor babát várnak, mert hányingerük van, fáradtak. Mások mintha ekkor teljesednének ki.

terhesség, terhesek életmódja, szex | InforMed Hírek18   InforMed | Dobos, L.

A férfiak is eltérően viselkednek, egyesek számára nagyon vonzó a várandós nő, míg sokan rettegnek attól, hogy valami kárt okoznak a kicsiben, ezért inkább hozzá sem nyúlnak partnerükhöz.

Vajon biztonságos-e a szex a terhesség alatt? Általánosságban igen a válasz a kérdésre, azaz a legtöbb nő számára semmi gondot nem okoz. Kivételek persze vannak, a kockázatokról alább még szó lesz.

Az első trimeszterben mindemellett a legtöbben nem éreznek mindent elsöprő vágyat, de a második trimeszterben már jobban érzik magukat, elmúlnak a kezdeti panaszok. Ilyenkor megduzzad a nemi szervek környéke és a hüvely is síkosabb, amitől vonzóbb és kielégítőbb lehet a nemi élet.

A második trimeszterben ráadásul még a kismama hasa sem akkora, hogy zavarná. A terhesség harmadik harmadára ez már nem igaz. Újra megjelenhet a fáradtság, és az elnehezült nőnek csökkenhet a vágya.

Ha a leendő apa fél, hogy a kicsinek valami baja esik, megnyugodhat, nagyon jól ki van ő párnázva. A terhesség legvégén sem igaz, hogy maga a nemi aktus megindítaná a szülést, de az orgazmus a prosztaglandin hormonok kibocsájtásával jár, ami elméletileg méhösszehúzódásokat okozhat, és ez gyakran fájdalmas.

A hagyományosnak mondható misszionárius póz a terhesség előrehaladtával már nem kényelmes, ajánlott a hátulról vagy oldalról történő behatolás. A hanyatt fekvés nem előnyös különben sem, a növekvő méh nyomhatja a főbb ereket, ami fájdalmas lehet. Ez a testhelyzet a vérnyomás csökkenését is okozhatja, megváltozik a pulzusszám, ami szédüléssel jár.

Amikor kerülni kell a szexet

Nem biztonságos a nemi együttlét azoknak a nőknek, akiknek már volt több vetélésük, koraszülésük, vérzésük vagy nyitva van a méhszáj. Ellenjavallt akkor is, ha a méhlepény előreesett, vagy megrepedt a burok.

Azonnal orvoshoz kell fordulni, ha a közösülés után vérzés vagy bűzös váladék jelentkezik, utóbbi fertőzés jele lehet, a vérzés pedig valami általános problémára utal. Amennyiben felmerül, hogy a partnernek nemi úton terjedő betegsége lehet, gumi óvszerrel kell védekezni.

Fontos, hogy minden kérdést meg tudjon beszélni a pár. A szakemberek azt ajánlják a várandós nőknek: élvezze az életét, hallgasson a szervezetére és legyen őszinte a partnerével.

| terhesség, szex, terhesek életmódja
2020-03-09 11:40:14
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop