Tanácsok várandósoknak - II.

Tanácsok várandósoknak című cikk folytatása.

Gyakori panaszok a terhesség alatt

A terhesség a megváltozott anatómiai és élettani viszonyok miatt az egyébként egészséges nőnél is számtalan kellemetlenséget és panaszt okozhat, ami meglepő lehet a várandós nő számára. Ezek jelentős része normális, amelyek az időben kezdett tornával, légzőgyakorlatokkal és egészséges étkezéssel csökkenthetők. A terhes nő azonban, még ha mindent meg is tesz egészsége érdekében, akkor is esendőbb lesz, és különböző panaszokkal kell számolnia.

Gyakori vizelés, éjjeli vizelés

A méh húgyhólyagra nehezedő nyomása miatt álló helyzetben, vagy épp az éjjeli nyugalom és a hólyag megváltozott, ellazult térbeli helyzete miatt jön létre. Ennek kivédésében sokat segíthet az időben elkezdett torna és légzőgyakorlatok.

A túlsózott ételeket ajánlatos kerülni. Igyon egyenletesen és természetes folyadékokat: gyógyteát, vizet, ásványvizet, frissen centrifugált és préselt leveket, turmixokat, limonádét.

Ne igyon savas italokat, kémiai szerekkel telített italokat. Inkább legyen kényelmetlen a túl gyakori vizelés, mint hogy a kevés vizelet miatt húgyúti fertőzés alakuljon ki.

Húgyúti fertőzés

A vizelet pangása, a megváltozott kismedencei anatómiai viszonyok kedveznek főként az alsó, de a felső (már veszélyesebb) húgyúti gyulladások kialakulásának is. Minden gyulladás nagy megpróbáltatás, mert a gyógyszerszedését a magzat károsodásának elkerülése miatt lehetőleg kerülni kell.

Ezért a legfontosabb az állandóan nagy mennyiségű folyadékfogyasztás, a vizeletet pedig nem szabad visszatartani. A gyulladások kezelése orvosi feladat. Fontos tudni, hogy bizonyos - egyébként jó hatású - gyógynövények fogyasztása nem javasolt a terhesség alatt: pl. medveszőlőlevél, csarabfű, macskakarom. Ha láz, hidegrázás, fájdalmas vizelet, hányinger, hányás, hasi és lágyéki fájdalom lép fel, akkor forduljon orvoshoz.

Hátfájdalom

A méh és baba növekvő súlya a gerinc súlyterhelését hirtelen (néhány hónap alatt) megváltoztatja, ellazulnak a gerinc melletti szalagok, és így hátfájás jelentkezhet. A torna képes csak csökkenteni ezt a kellemetlenséget, jót tehet azonban az ülő helyzetben végzett szelíd masszázs, a görcsös izmok fellazítása, fizioterápia, akupresszúra, köpölyözés is. Figyeljünk a cipő viselésére, a nem túl puha fekvőhelyre, valamint a testsúly kontrollálására.

Reggeli rosszullét

A terhesség első szakaszában jelentkező rosszullétek okát nem kellően ismeri még a tudomány. Súlyosabb hányinger és hányás kórházi kezelést igényel. Enyhébb esetekben jót tesznek a légzőgyakorlatok, az akupresszúra. Nagyon oda kell figyelni az ételek összetételére is, amelyhez kérjük szakember tanácsát.

Tovább

| terhes, életmód, várandósság
2017-11-17 21:17:26
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop