Tanácsok várandósoknak - III.

Tanácsok várandósoknak című cikk folytatása.

Alhasi és combtáji fájdalmak

A méh tágulása, súlyának növekedése és a méhet tartó szalagok megterhelése okozza e fájdalmat, amely összefügg a test helyzetével, így bizonyos mozdulatokra a fájdalom enyhíthető is.

A fájdalmakat csak a jóga és tornagyakorlatok képesek enyhíteni, ha nem javul, akkor meg kell tanulni a terhesség hátralévő részében elfogadni. Különbözik ettől a fájdalomtól a szétszakadás érzése, mely a terhesség utolsó heteiben észlelhető, és a medence szalagjainak meglazulását jelenti. Pozitív azért, mert a szüléshez szükséges megfelelő medenceméretek kialakulását segíti elő.

Hajhullás

A hajhullás a terhesség harmadik harmadában bekövetkező anyagcsere átalakulások egyik tünete, sokszor összefügg a vastagbél baktériumflórájának állapotával, melynek helyreállítása olyan diétát igényelhet, mely a terhesség alatt ellenjavallt, és a terápia hosszabb lehet, mint maga a terhesség.

A hajhullás ellen a terhesség alatt az egyetlen, amit tehet, hogy ásványi anyagokat (főleg vasat) pótol készítmények formájában, és kiegyensúlyozottan étkezik. A kihullott haj egyébként visszanő a szülést követő 8-10 hónapon belül.

Székrekedés

A baba elöl fekvő részének a végbélre kifejtett nyomása, a terhesség előtt is meglévő aranyeres csomók állapotának romlása, a mozgásszegény életmód, a rosthiányos táplálkozás fokozza a székrekedés veszélyét. Lehetőség szerint ne vegyen be hashajtót, próbálkozzon rostdúsabb étkezéssel, az indiai útifű (pszillium) magjának valamely készítményével, aszalt szilvával, szelíd tornával, nagyobb folyadékfogyasztással. Ha mindezek sem segítenek, akkor válasszon egy enyhe hashajtót, de kerülje a rendszeres használatát.

Visszerek

A lábaktól haladó fő visszérre nehezedő nyomás, különösen álló helyzetben okozza a visszérbetegség és az aranyér súlyosbodását vagy kialakulását, esztétikai problémát és fájdalmat okozva. A visszértágulat hajlamát fokozza a mozgáshiány, az ásványi anyagokban szegény táplálkozás. Tornáztassa lépten-nyomon a lábait, akár ülő helyzetben is, de különösen álló helyzetben végezzen feszítéseket és ernyesztéseket. Emelkedjen gyakran lábujjhegyre.

Ha viszont lefekszik, akkor mindig polcolja fel a lábát. Használhat gumiharisnyát is. A gyógynövénykészítmények közül a varázsdió, a rutafű, a szelídgesztenye, kamilla és a cickafarkfű kivonatai tesznek jót a vénáknak.

Tovább

| terhes, életmód, várandósság
2017-11-17 21:17:30
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop