Természetes módszerek kismamáknak. Terhesség alatt, szülés után

Milyen érzés babát várni? Fantasztikus, de mindenkinek más és más. Így elmondhatatlan. Mindenesetre a terhesség kilenc hónapja alatt a megtermékenyített petesejtből kifejlődik a magzat. Ez idő alatt a leendő anyukák a legkülönbözőbb tüneteket észlelik magukon. Enyhítésükhöz, illetve a szülés utáni időszak kellemetlenségeinek legyűréséhez adunk tanácsokat cikkünkben.

| Ideál - Reforméletmód magazin 2004 ;16(8):23-25   Celsus Kft. | Heinisch, M.
A várandósság az utolsó mentsruációtól számítva a csecsemő megszületéséig általában 40 hétig tart. A terhesség első harmadában a nők egy része heves hányingerre panaszkodik. A várandós kismamák többsége a második harmad alatt érzi magát a legjobban. A harmadik szakaszra jellemző, hogy a növekvő magzat mechanikai hatást gyakorol anyukájára, akinek megfájdul a háta, bedagadnak a lábai, és egyéb egészségi problémái is kialakulhatnak.

Erős hányinger esetén, amikor már gyógyszerre van szükség, jó szolgálatot tesznek a B 6 -vitamin-tartalmú, recept nélkül kapható készítmények.

A terhesség alatt kialakuló egészségi panaszokra - például preeclampsia, eclampsia - ágynyugalom, a sóbevitel csökkentése és vérnyomáscsökkentő szerek szedése javasolható.

EGÉSZSÉG A TÁNYÉRON

Kivétel nélkül minden terhes nő számára előnyös, ha már a várandóssága előtt, de legkésőbb alatt áttér az egészséges életmódra és táplálkozásra.

A szabványos nyugati étrenden - magas zsír- és cukortartalom, kevés komplex szénhidrát - élő asszonyok a terhesség és a szoptatás ideje alatt rendszerint nem jutnak hozzá a szükséges vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz, ez pedig később egészségkárosodást eredményezhet az újszülöttnél. A várandós nőknek kiegyensúlyozott, változatos étrendet kell választaniuk, nagyon sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű magvat és gabonát, hüvelyest és halat kell fogyasztaniuk! Ugyanakkor nem ajánlott számukra a finomított cukor, a fehér liszt, a többszörösen feldolgozott élelmiszer, és kerülendők a kémiai adalékanyagok.

AMI TILOS!

A terhesség és a szülés során előforduló komplikációk esélye jelentősen csökkenthető a káros anyagok, mint például az alkohol, a koffein, a nikotin, a nyugtatók, a receptre és a recept nélkül kapható gyógyszerek elhagyásával.

FONTOS! Még a minimális alkoholfogyasztás is azzal a veszéllyel járhat, hogy a gyermek hiperaktív lesz, nehezen koncentrál, és érzelmi problémákkal küzd majd, a terhesség alatti cigarettázás pedig lecsökkenti az újszülött súlyát és testméretét. A vetélés esélye a dohányzóknál kétszer akkora, mint a nemdohányzóknál, ráadásul a dohányzó kismamák gyermekeit kétszer akkora valószínűséggel fenyegeti a "hirtelen csecsemőhalál-szindróma".

MENNYIT LEHET HÍZNI?

Nincs olyan ideális súlygyarapodást mutató táblázat, amely minden kismamára vonatkozna. A várandósság alatt felszedett pluszkilók száma függ a testmagasságtól, a kortól, a szoptatás lehetőségétől és a születendő gyermekek számától. Ugyanakkor létezik néhány általánosan elfogadott irányszám. Azoknak a nőknek, akiknek a terhességük elején súlyuk az ajánlott normál testsúly 120%-a, kötelezően mintegy 7-11 kg-ot, azaz hetente 318 grammot kell gyarapodniuk. Azok az ideális testsúlyú nők, akik nem akarnak/tudnak szoptatni, összesen 10 kg-ot híznak, heti átlagban 363 grammot. Azoknak a leendő anyukáknak, akik ideális testsúlyuk 90-110%-ával kezdik meg terhességüket, és szeretnének szoptatni, összesen 11-16 kg-ot hízhatnak, ami hetente átlagosan 408 gramm plusznak felel meg a terhesség második és harmadik harmadában. Az ideális testsúlyukhoz képest csupán 90%-kal rendelkező, vékonyabb nők előirányzott súlygyarapodása 14,5 kg, azaz átlagosan heti 500 grammot kell hízniuk.

Az ajánlott mérték betartása mind a magzat, mind az anya szempontjából garantálja a komplikációmentes terhességet és szülést.

JÓ TUDNI! Igaz, hogy a terhesség alatti súlygyarapodás egyéb kockázatokkal jár, de a terhesség alatti fogyókúra súlyosan veszélyeztetheti a magzatot.A túl csekély terhességisúly-gyarapodás pedig - a tapasztalatok szerint - megnöveli a koraszülés rizikóját.

HASZNOS ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐK

FOLSAV: a legtöbb orvos és a koraszülöttekkel foglalkozók zöme azt ajánlja, hogy minden szülésre érett korú nő szedjen napi 400 mg folsavat. Ezzel megelőzhetők az idegpálya-elégtelenségek a fogantatás és a terhesség felfedezése közötti időszakban.

A terhesség alatt kétszeresére nő a B-vitamin- és a folsavszükséglet. A folsav hiánya alacsony születési súlyhoz és az újszülött idegpályáinak károsodásához - például nyitott gerinchez, spina bifidához - vezethet.

Amint azt a vizsgálatok kimutatták, a folsav a születési rendellenességek megelőzése mellett hatékonyan véd a fertőzések ellen is. Ezenkívül magasabb újszülött-testsúlyt, illetve jobb Apgar-szintet garantál, ami az újszülött egészségi állapotának mérője: a bőrszín, a sírás, az izomtónus és egyéb jelek alapján állapítják meg.

NINCS MIRE VÁRNI! Ha egy nő a terhessége felfedezéséig vár a folsav szedésének megkezdésével, már túl késő is lehet ahhoz, hogy megelőzze az idegi károsodások kialakulását!

A BIOTIN-hiány a terhes nők akár 50%-ánál is előfordulhat. Lévén, hogy az állatkísérletekben a biotinhiány születési rendellenességeket okozott, ésszerűnek tűnik a terhesség alatt biotintartalmú multivitamin- és ásványianyag-kiegészítőket fogyasztani.

CINK: egy korábbi kísérlet során megfigyelték, hogy azoknál a nőknél, akik cinktartalmú étrend-kiegészítőket szedtek három hónappal a fogantatás előtt és után, 36%-kal csökkent az idegpálya-károsodás kockázata. Azoknál a nőknél, akik maximális cinkmennyiséget szedtek, de nem egészítették ki vitaminokkal, ez az arány 30% volt.

VAS: a terhesség időszakában megnövekszik a vasszükséglet is, és gyakran alakul ki vashiány. Azoknál a kismamáknál, akiknél előzetesen vashiányt dokumentáltak, orvosi ellenőrzés szükséges. Egy vizsgálat szerint a vaskészítményt nem szedő nők 65%-ánál lépett fel vashiány a terhesség alatt, szemben azokkal, akik vaspótlásban részesültek. Ugyanakkor nem elhanyagolható a vas szedésének számos mellékhatása sem. A vas pótlásával egyidejűleg lecsökkenhet a vérben a cink mennyisége. Habár ennek a teszteredménynek a jelentősége még nem tisztázott, annyi bizonyos, hogy a cinkhiány mind az anyát, mind a magzatot veszélyeztetheti.

Az eddigi bizonyítékok azt támasztják alá, hogy a terhességük alatt vaskészítményeket szedő nőknek olyan, multivitamint és ásványi anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre is szükségük van, amelyben elegendő cink is található.

HALOLAJ szedése - ami napi 2,7-6,1 g EPA, illetve DHA típusú omega-3 zsírsavat biztosít - jelentősen csökkenti a koraszülés kockázatát, legalábbis ez derült ki hat klinikai kísérlet során, amelyben koraszülésre hajlamos nőket vizsgáltak. Ikerterhességeknél a halolaj pótlása nem előzte meg a koraszülést, és nem jelentett védelmet a magzati fejlődési rendellenességekkel vagy a terhességi magas vérnyomással szemben.

Ugyanakkor csak olyan halolaj használható, amelyben nincsenek fertőző vagy szennyező anyagok, rovarirtó szerek. Azok a nők, akik jelentős mennyiséget fogyasztanak bizonyos tengeri eredetű élelmiszerekből - például kardhal, tonhal -, olyan szennyező anyagokat halmozhatnak fel szervezetükben, amelyek a magzatnál növelik az agy és az idegrendszer károsodásának esélyét.

Az S-ADENOSYL-METHIONINE (SAMe) szedése a vizsgálatok szerint megelőzi az epepangást - cholestasis -, amely gyakori komplikáció a terhesség alatt.

KALCIUM: a várandósság ideje alatt a baba egészséges fejlődéséhez kétszeres mennyiségű kalciumra van szükség. Ha nincs elegendő kalcium az étrendben, nagyobb valószínűséggel alakul ki preeclampsia - ami veszélyes, de megelőzhető állapot, s jellemzője a magas vérnyomás és az ödémák testszerte. A kalcium szedésével megelőzhető a koraszülés is, melyet gyakran összefüggésbe hoznak a preeclampsiával. A kalcium a terhességből eredő hipertóniát is segít megelőzni. Az eredetileg túl kevés kalciumot fogyasztó terheseknél a napi 2 gramm kalcium szedésével jelentősen javult a magzati csontozatának erőssége.

A várandós nőknek napi 1500 mg kalciumot kell elfogyasztaniuk különböző forrásokból - ételekből, italokból és étrend-kiegészítőkből. Az élelmiszerek közül legtöbb kalcium a tejtermékekben, a sötétzöld zöldségfélékben, a tofuban, a szardíniában, a lazacban, a borsóban és a babban található.

A TERMÉSZET PATIKÁJA

Számos tonizáló gyógynövény használható szervezetünk megerősítésére, élénkítésére, és ezek közül sok alkalmazható biztonsággal akár a terhesség ideje alatt avagy utána. Ezek közé tartozik a gyermekláncfű levele,gyökere, a vörös málna levele, valamint a csalán.

  • A gyermekláncfű levelében és gyökerében temérdek vitamin és ásványi anyag található, például béta-karotin, kalcium, kálium és vas. A gyermekláncfű levele enyhén vízhajtó hatású - elősegíti a vizeletkiválasztást -, de serkenti az epe ürülését, és enyhíti a terhesség alatt gyakran jelentkező emésztési problémákat is. A gyermekláncfű gyökerét hagyományosan a máj megerősítésére és működésének élénkítésére használják.
  • A vörös málna levele gyakran emlegetett, hagyományos gyógyszere a terhesség és a szoptatás alatt fellépő egészségi panaszoknak. Ez a növény nagyon gazdag vitaminokban és mineráliákban - különösen vasban -, erősíti a méhet, élénkíti működését, segíti a tejkiválasztást, és támogatja az anya szervezetének helyreállását a szülés után.
  • A csalánlevél ásványi anyagokban, elsősorban kalciumban és vasban gazdag, enyhén vízhajtó hatású. Gyarapítja és elősegíti a tej kiválasztását, és visszaadja a kismama elvesztett energiáját a szülés után.
  • A barátcserje. A tejkiválasztás elősegítésére és az anyatej mennyiségének növelésére évszázadok óta számos gyógynövényt használnak. A barátcserje a legelismertebb tejkiválasztást serkentő gyógynövény. Egy régebbi klinikai vizsgálat során megállapították, hogy napi 15 csepp barátcserje-tinktúra megnövelte az anyatej mennyiségét.

FONTOS, hogy senki se szedjen barátcserjét terhessége alatt!

  • A kecskeruta szintén a szoptatást segítő gyógynövény, bár hatásának bizonyítására további vizsgálatokra van szükség.
  • A zsályát régóta használják a tejtermelés megszüntetésére a szoptatás abbahagyásának idején.

JÓ TUDNI! Zsályát tilos a terhesség ideje alatt fogyasztani!

Heinisch Mónika

FONTOS TUDNI!

A terhesség ideje alatt nem ajánlott fogyókúrába vagy más drasztikus életmód-változtatásba kezdeni. Igaz ugyan, hogy a kismama túlsúlya különféle egészségkárosodásokat idézhet elő a magzatnál is - például: magzati cukorbajt és vérnyomás-problémákat. Ezeknek a betgségeknek a rizikója annál nagyobb, minél több a túlsúly. Az elhízott kismamáknál gyakrabban fordul elő császármetszés, és többször van probléma az érzéstelenítésnél, illetve a műtét után. A túlsúly ugyancsak hozzájárulhat a csecsemő csökkent reakciókészségéhez, megnövekedett fejméretéhez és bizonyos születési rendellenességekhez, de akár az újszülött halálának okai között is szerepelhet. Az elhízott anyák csecsemői gyakrabban kerülnek intenzív osztályra, mint a normál súlyú anyák gyermekei.

TUDTA-E?

A várandós nők számára az élvezeti szerek közül fokozottan káros a koffein, az alkohol és a nikotin - akárcsak a gyógyszerek, amelyek közül a recept nélkül kapható készítmények sem kivételek. Terhesség idején kizárólag olyan készítmények szedhetők, amelyeket a kezelőorvos ír fel!

TARTSA BE!

Saját maguk és leendő gyermekük egészsége kedvéért a várandós nőknek minden táplálékkiegészítő szer szedéséről konzultálniuk kell orvosukkal!!!

ÉRZÉKENY PONTOK...

Az akupunktúra hatékonyan csökkenti terhesség idején a háttáji fájdalmat, és a fizikoterápiánál hatásosabban adja vissza a gerinc rugalmasságát. Emellett hathatósan csökkenti a súlyos hányingerrel és hányási rohamokkal járó terhességi betegség kellemetlen tüneteit is. Az akupresszúra - amelynél tű helyett ujjnyomást alkalmaznak az akupunktúrás pontok stimulálására - bizonyos mértékig szintén hatékonynak bizonyult a terhességi rosszullétek és a hányás kezelésében.

|
2004-07-29 11:38:31
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop