Tévhitek és tények a terhesség alatti sportolásról

Nem is olyan régen még arra beszélték rá a várandós nőket, hogy vigyázzanak a mozgással, ma azonban már más a vélekedés. A megfelelő testmozgás, edzés előnyös hatással van a mamára és a babára is. Mégis, számtalan tévhit él a közvéleményben, így nagyon sok kismama nem tudja, mihez is tartsa magát.

terhesség, sport | InforMed Hírek8   InforMed | Sándor, K.
Fontos természetesen, hogy a kismama megbeszélje orvosával a testedzéssel kapcsolatos kérdéseket, de az alábbiakkal minden bizonnyal eloszlathatunk néhány általános tévhitet.

A következő figyelmeztető jelekre haladéktalanul keresse fel az orvost: hüvelyi vérzés, folyadék távozása a hüvelyből, a magzat mozgásának csökkenése, alhasi görcsök, izomgyengeség, a lábszárak duzzanata vagy fájdalma, fejfájás, mellkasi fájdalom, légszomj, szédülés, gyengeség.

A kismama pulzusa ne haladja meg a 130-at

Ez nem igaz, nincs ideális pulzusszám minden várandós nő számára.

A hasizmok edzése nem biztonságos

Tévhit. A terhesség alatt végig ajánlatos edzeni a hasizmokat éppúgy, mint a medencefenék izmait. Ez segít a szülésnél és a gyermekágy idején is. Kerülendők az első trimeszter után viszont a hanyatt fekve végzett gyakorlatok, helyettük állva vagy ülve végezzük ezeket.

Ha korábban is futott valaki, a terhességben is folytathatja

Ez igaz. Ha valaki egészséges, és már korábban is megszokta a futást, semmi akadálya. De senki se várja el önmagától a korábbi eredményeit, nem kell ilyenkor rekordot dönteni.

A terhesség alatt gyakoribban a sportsérülések

Igaz. A szervezet ilyenkor egy relaxin nevű hormont termel, amely segít az ízületek fellazításában, ezért nagyobb a sérülések kockázata is.

Nem minden gyakorlat biztonságos a terhesség alatt

Igaz. Az egyensúlyozással járó mozgásformák, a kerékpározás vagy a síelés például, vagy az ütközéssel járó sportok, mint a futball, kockázatosak lehetnek a terhesség alatt.

Ha túl sokat edz valaki, a magzattól vonja el a tápanyagot

Nem igaz. A baba megkap mindent, amire szüksége van. Étkezzen gyakran, kisebb adagokban, hogy a mama se szenvedjen hiányt.. A terhesség alatt is testedzést végző nők újszülöttei kisebb súlyúak lehetnek, de a szerveik mérete és fejkörfogatuk normális.

Ha a terhesség előtt nem sportoltam, nem most van itt az ideje elkezdeni

Nem igaz. Természetesen nem kell túlzásba vinni, de ez nem jelenti azt, hogy a kilenc hónapot a kanapén üldögélve töltse valaki. A napi séta vagy úszás is csodákat tehet.

Ha valami aggodalomra okot adó jelet észlelünk, abba kell hagyni a sportolást

Ez sem igaz. Természetesen azonnal hagyjuk abba a testedzést, ha fájdalmat, vérzést észlelünk vagy szédülünk, émelygünk, de ez nem jelenti azt, hogy többé ne mozogjunk. Ilyenkor beszéljünk az orvossal, és kérjük ki a tanácsát a továbbiakat illetően.

WebMD
| terhesség, sport
2010-08-09 10:03:35
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop