Miért is fontos a korai prenatális gondozás

Szinte mindenki hallott már olyan csecsemőről, aki a kiírt időhöz képest később született. A fájásokra várni pedig igencsak megterhelő érzés a terhes anya, de akár a rokonok számára is.

magzat, terhesség, korai prenatális gondozás | The New York Times Health News Service   Medincorp | Frigoletto, F. D.

A nők nyolcvan százaléka 38-42 heti terhesség után szül, de a normális terhességek mintegy 10 százaléka hosszabbra nyúlik, mint 42 hét. Az ilyen típusokat időntúli vagy túlhordott (?) terhességnek nevezik.

Mivel a terhesség későbbi szakaszaiban egyre nehezebb a születés pontos dátumát meghatározni, a prenatalis vizsgálatokat a lehető legkorábban el kell végezni a szülés napjának pontos kiderítéséhez.

Bár a legtöbb túlhordott gyermek egészségesen és probléma nélkül jön a világra, vannak veszélyei annak, ha a magzat a kiírt időpont után két héttel még mindig nem hagyta el a méhet.

Ezek a veszélyek elsősorban abból származnak, hogy az elöregedett, túlhasznált méhlepény kevesebb táplálékkal és vérrel látja el a magzatot. Ennek következményeként a liquor amnii (a magzatot körülvevő burkot kitöltő magzatvíz) kevesebb lesz, a meconium (zöld színű magzati béltartalom) felgyülemlik, és fennáll a veszélye, hogy ez az anyag bejut a fetus tüdejébe is.

Túl hosszú terhesség esetén az orvosnak többféle vizsgálati eljárás áll a rendelkezésére a magzat állapotának felmérésére. Ide sorolható:

- a rúgások számlálása. Az anyák pontosan regisztrálhatják a magzat mozgását. Egy egészséges fetus aktivitása minden nap hasonló mértékű. A mozgások váratlan változása, különösen az aktivitás csökkenése magzati károsodásra utalhat.

- a magzat elektronikus vizsgálata. A különféle diagnosztikai műszerek az anya hasára helyezve mérni tudják a magzati szívmozgást, akár a testmozgásokhoz viszonyítva is, illetve a magzat testének reakcióit a méhizomzat összehúzódásaira.

- az ultrahang. Ahogy a szülés időpontja közeledik, a magzatvízben és a méhlepényben változások észlelhetők. Az ultrahang, amely hanghullámok segítségével alkot kétdimenziós képet a magzatról, további tájékoztatást adhat a fetus egészségi állapotáról.

Amennyiben a magzat élete vagy egészsége veszélyben van, az orvos úgy határozhat, hogy megindítja a szülést, illetve egyes körülmények között akár császármetszés mellett is dönthet.

A legtöbb esetben a terhesség utolsó heteiben végzett különféle teszteknek, és a szülés alatti műszeres vizsgálatoknak köszönhetően a gyermek biztonságosan jön a világra. Amennyiben az Ön gyermeke is túlhordott, feltétlenül kérjen tájékoztatást orvosától.

A szerző, dr. Frigoletto az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Kamarájának elnöke.

Megjelent: American College of Obstetricians and Gynecologists

| magzat, terhesség, korai prenatális gondozás
2002-07-31 18:22:53
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop