Ultrahang kimutathatja a születési rendellenességeket

Ha a terhesség első trimeszterében ultrahangos vizsgálatot végeznek Down-kór és más magzati károsodások felderítésére, akkor már nem lesz szükség a terhesség későbbi hónapjaiban veszélyesebb és bonyolultabb vizsgálatokra, állítják finn kutatók. Több mint 10000 finn nő transzvaginális (hüvelyen keresztül végzett) ultrahangvizsgálatából megállapították, hogy a módszerrel bizonyos rendellenességek kimutathatók, jóval korábban, mint a második harmadban elvégzett vérvizsgálatokkal.

ultrahang, rendellenességek, terhesség, magzati, Down-kór, Születési rendellenesség | The New York Times Health News Service   Medincorp

A kutatók a magzatok nyakánál kerestek ultrahanggal abnormális, Down-kórra vagy más betegségekre utaló jeleket. Azt állítják, hogy a terhesség első 10-15. hetében elvégzett ultrahang-vizsgálatok a 13, később Down-kórral született magzat felénél volt képes azonosítani a rendellenességet. Így a korai diagnózisnak köszönhetően már nem volt szükség később bonyolult vizsgálatokra, jelentették a finn kutatók. A csoport vezetője dr. Pekka Taipale, a helsinki egyetemi klinika szülészeti-nőgyógyászati osztályvezetője. A magzati károsodások korai felismerésének további előnye, hogy az anya választhat, hogy elveteti-e a magzatot még a terhesség korai szakaszában, vagy sem.

A legtöbb terhes nőnél a magzati rendellenességek felderítésére általában a második három hónapban hármas vérvizsgálatot végeznek, mely az alfa-fetofehérje, az estriol és a humán gonadotropin hormonok szintjének ellenőrzéséből áll. Ha ezek a tesztek fejlődési rendellenességre utalnak, akkor további vizsgálatokra, köztük amniocentézisre kerül sor.

A mostani kísérlet szerint az ultrahang sokkal pontosabb, mint a vérvizsgálat, amely esetenként hamis pozitív eredményeket produkál, felesleges komolyabb vizsgálatoknak kitéve a terheseket, jegyezték meg a kutatók.

Az amniocentézis során a méhből vett folyadékmintát elemzik. Általában a terhesség 16-20. hetében kerül rá sor, és 250 esetből egy a magzat halálával végződik. A bolyhok vizsgálatánál a fejlődő méhlepény hajszálszerű szerkezetéből vesznek mintát, mert ennek genetikai állománya a magzatéval azonos. Ez az eljárás nem érinti a magzatot, és korán elvégezhető (a terhesség 10-12. hetében), de gyakrabban jár szövődménnyel, mint az amniocentézis.

A finn kutatók közleménye a The New England Journal of Medicine-ben jelent meg, és azonnal heves vitákat váltott ki az amerikai orvostársadalomban. "A cikk állításai szerint a 10-14. héten elvégzett ultrahang teljesen helyettesítheti a hármas vizsgálatot, de ezt még vizsgálatokkal is alá kell támasztani," mondta dr. John W. Seeds, a Virginia Egyetem szülészeti-nőgyógyászati tanszékének vezetője. A tapasztalat is sokat nyom a latban. Egyes orvosok nagy jártassággal rendelkeznek az ultrahangos vizsgálat terén, így ők még pontosabb leleteket adhatnak, jelentette ki dr. Seeds, aki bevezetőt írt a cikk elé. Más szakértők szerint viszont a szokásos módszer még megbízhatóbb.

Körülbelül minden 900 újszülöttből 1 Down-kórral, ezzel a fizikai és szellemi rendellenességgel születik, állítják a National Down Syndrome Society munkatársai.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| ultrahang, rendellenességek, terhesség, magzati, Down-kór, születési rendellenesség
2002-07-31 19:07:58
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop