Ajánlatos az amniocentézis a fiatalabb terhes nőknél is

Egy nemrégiben megjelent és a kaliforniai egyetemen lefolytatott vizsgálat szerint a terhes nőknek minden életkorban ajánlani kellene genetikai hibák kiszűrésére az amniocentézist, nem csak a 35 évnél idősebbeknek, mint ahogy az a jelenlegi gyakorlat.

amniocentézis, genetikai hiba, terhesség | InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Dobos, L.
Az amniocentézis során az orvos egy tűvel mintát vesz a magzatvízből, ebből megállapíthatók a genetikai rendellenességek.

Mostanáig az orvosok csak ritkán ajánlották fel ezt az eljárást a 35 év alatti terhes nőknek, mert számukra a technika lehetséges kockázata – a vetélés – nagyobb volt, mint a lehetséges előny, azaz, hogy előre meg lehet határozni a kromoszóma-rendellenességeket.

A szokás alapja az volt, hogy egy nő félelme attól, hogy genetikailag sérült – különösen Down-kóros – gyermeke lesz, ugyanakkora, mint a félelme a vetéléstől.

Statisztikailag annak az esélye, hogy egy 35 éves nő az amniocentézist követően elvetél, 1 a 200-hoz, ugyanekkora a Down-kóros vagy más kromoszóma-rendellenességgel születő gyerek valószínűsége is.

Egy 2000-ben megjelent tanulmány szerint a felmérésben részt vevő nők körében a genetikai rendellenességtől való félelem nagyobb, mint a vetéléstől való félelem.

Ajánlatos lenne, ha az orvosok, függetlenül az anya életkorától, felajánlanák az amniocentézis lehetőségét, mondják a kutatók.

AJC
| amniocentézis, genetikai hiba, terhesség
2005-05-15 18:32:41
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop