Csecsemő- és gyermekszűrés

Csak egészséges legyen! - Nincs olyan anyuka, akinek ne ez lenne az első gondolata, miután világra hozta gyermekét. A születést követő 12 órában nincs is „nyugtuk” a csecsemőknek, mivel az orvosok rutinvizsgálatok sorát végzik el rajtuk. Ezek mellett azonban a baba egészsége felőli teljes bizonyossághoz nélkülözhetetlenek az ultrahangvizsgálatok!

ultrahang, gyermekszűrés, magzat | Ideál - Reforméletmód magazin 2006 ;18(10):58-59   Celsus Kft. | Czellért T., E
A kórházak egy részében 3-4 napos korban elvégzik a koponya és a has ultrahangvizsgálatát.

Amennyiben ez nem történik meg, érdemes röviddel a hazamenetel után elvégeztetni!

Ugyanakkor, ha egy gyermekorvosban a rutinvizsgálatok során a leghalványabb gyanú is felsejlik, hogy az újszülött valamilyen veleszületett belgyógyászati, ortopédiai egészségkárosodással jött a világra, illetve a szülés során sérülést szenvedhetett, elkerülhetetlenek az ultrahangvizsgálatok, méghozzá azelőtt, hogy a mama és babája távoznának a kórházból. Csak a megfelelő terápiás tervvel lehet útjára engedni az érintetteket!

Leltár...

A csecsemőultrahang fájdalom-, mellékhatás- és kockázatmentes - nem terheli a kis páciens szervezetét-, ugyanakkor rendkívül hatékony, mivel a hanghullámok segítségével pontos kép alkotható a belső szervekről. Minden hasi szerv - máj, epehólyag, epevezeték, hasnyálmirigy, lép, vese, mellékvese, húgyhólyag, belső nemi szerv - jól vizsgálható. Esetükben fontos tisztázni azt, hogy kifejlődtek-e, nincs-e kóros eltérés vagy bevérzés bennük.

Amennyiben a herék nem szálltak le, meg lehet keresni, hogy hol helyezkednek el. Emellett remekül szűrhetőek a hasi és kis-medencei nyirokcsomók is.

Érdekes! A máj az első életévben egy hozzá nem értő számára betegesen nagynak tűnhet.

Az ultrahang segítségével előállított kép pontosan megmutatja a vizsgált szerv méretét, alakját és a benne lévő esetleges kóros területeket, illetve kimutatja a pangó folyadékot is.

Jó tanács! Annak ellenére, hogy egy baba a kórházban átesett hasi ultrahangon, 6 hetes korában érdemes megismételtetni a vizsgálatot, mert akkor még jobban láthatóak a szervei. Ezt a vizsgálatot esetleg össze lehet kötni a csípőszűréssel is.

Előnyök sora

Az ultrahangvizsgálat nagy előnye - amellett, hogy a szülőket megnyugtathatja - az, hogy:
  • fájdalommentes
  • mellékhatásmentes
  • kockázatmentes
  • bármikor megismételhető a számítógépes összeköttetés révén pedig könnyűszerrel nyomon lehet követni a gyógyulás folyamatát.
Vakfolt

Az ultrahangvizsgálat nem alkalmas arra, hogy a bélrendszer belsejét lehessen vele tanulmányozni, miként arra sem, hogy kiderítse egy ismeretlen eredetű vérzés okát. Ezek „feltérképezéséhez” más módszereket kell igénybe venni.

Információforrás

Az ultrahangos szűrővizsgálatok csecsemők, gyermekek esetében is - miként a felnőtteknél - fontos információt nyújtanak egy esetleges tünetmentes szervi elváltozásról vagy olyan fejlődési variációról, mely fokozottabb figyelmet igényel a gyermek fejlődése során!
Tetőtől talpig

A koponyaultrahang a legtöbb újszülött esetében szűrésként ajánlható. A koponyaboltozaton a csontok között lágy, lemezes rész, a kutacs helyezkedik el. Amíg a csontok nem érnek össze, ezen keresztül lehetséges az agy és az agykamrák vizsgálata.

Ennek során nagyrészt áttekinthető az agy állománya, nincs-e benne bevérzés, kifejlődött-e minden része. Az agykamrák mérete, szimmetriája, a netán benne lévő ciszták jól vizsgálhatók.

Fény deríthető az esetleges anatómiai variációkra és rendellenességekre is.

Hasznos tudnivaló! Akkor válik különösen fontossá ez a vizsgálat, ha a baba koraszülött, vagy elképzelhető, hogy szülés közben különböző károsodások érték, esetleg gyulladások, görcsök gyötrik a kicsit, illetve agyrázkódásra, törésre/vérzésre, agyvérzésre, vízfejűségre utaló jeleket diagnosztizál nála az orvos.

Az ízületi ultrahang a 4-6. héten a csecsemőknél az ortopédiai vizsgálat keretében már rutinszűréssé vált. Gyorsan elvégezhető, fájdalommentes, s pontosan megmutatja, hogy a kicsi csípőficamos-e vagy sem, esetleg „csak” éretlen a csípője. A combcsont csontosodási magjának megjelenéséből és az ízvápa szögéből lehet következtetni a csípő normális fejlődésére. A vizsgálatot 3 hónap múlva érdemes megismételtetni.

Ne feledjük! Nagyon lényeges vizsgálat ez, ugyanis a gyermekek - különösen a lányok -egész életére kihathat, ha túl későn derül ki a csípő deformitása, s ezért a megfelelő kezelést csak későn kezdik el, ami az esetek többségében már fájdalommal is jár.

Ha hasogat valahol...

Az újszülött- és a csecsemőkoron túl a gyermekkorban is komoly jelentősége van az ultrahangos vizsgálatoknak, különösen az ismeretlen eredetű hasi, alhasi, ízületi panaszoknál, éjszakai ágybavizelésnél.

A hasfájások egy részénél például kiderülhet, hogy a gyermeknek tulajdonképpen kutya baja, csak azért panaszkodik hasfájásra, mert nincs kedve enni. Máskor viszont előfordulhat, hogy beigazolódik, komolyabb orvosi beavatkozásra van szükség! Jobb esetben a többszöri étkezés előírása és betartása is elegendő ahhoz, hogy tovatűnjön a fájdalom.

Az ismeretlen eredetű alhasi bántalmaknál fiúk esetében elkerülhetetlen a nemi szervek ultrahangos vizsgálata, amely során he re csavarodásra, -gyulladásra, fejlődési rendellenességre, sérvre, rejtettheréjűségre, folyadékgyülemre, esetleg daganatra, a herék és a mellékherék szerkezeti eltéréseire is fény derülhet.

A fájós csípő- és térdízület vizsgálata is könnyen s legfőképp sugárzás- és fájdalommentesen elvégezhető ezzel a módszerrel. Éjszakai ágybavizeléskor a vesék és a húgyhólyag betegségét derítheti fel az orvos, illetve azt, hogy a tünetet pszichés probléma okozza-e.

Nem fog fájni…

Az ultrahangos vizsgálatok legfeljebb 15-20 percet vesznek igénybe, s különösebb előkészületeket sem igényelnek. A hasi ultrahangnál csupán arra kell figyelni, hogy a vizsgálat előtt 6 órával a kis beteg ne egyen semmit, legfeljebb mézzel ízesített teát igyon, a kismedencei vizsgálatnál pedig az a fontos, hogy a hólyag telített legyen.

Czellér T. Erika
| ultrahang, gyermekszűrés, magzat
2006-09-25 21:01:56
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop