Lássuk, hol a baj?! - Nőgyógyászati és szülészeti vizsgálatok 3-4D UH-gal

A legjobb megoldás a megelőzés: így van ez a különböző nőgyógyászati problémák, illetve várandósság esetén is. A rendellenességek mielőbbi felismerésének egyik hatékony módja a nőgyógyászati és a szülészeti ultrahangvizsgálat…

ultrahang, rendellenesség, terhesség | Ideál - Reforméletmód magazin 2006 ;18(11):63-63   Celsus Kft. | Kovács, Z.
A 2-, 3- vagy 4-dimenziós ultrahangvizsgálat célja, hogy - képalkotással - feltárja az ép vagy kóros belső női nemi szerveket, illetve várandósság esetén megmutassa a méhen belül fejlődő magzatot, annak normális avagy kóros anatómiai és funkcionális viszonyait.

Amire jó - és amire nem…

A hüvelyi ultrahangvizsgálattal a méh nagysága és szerkezete - méhnyálkahártya minősége, esetleges myoma megléte -, a petevezetők és a petefészkek mérete, a fejlődő tüszők, a tüszőrepedés és a környező szervek - például a húgyhólyag - is vizsgálható.

Lényeges! Az ultrahangvizsgálat önmagában azonban nem alkalmas a méhnyak daganatos folyamatainak felismerésére. Ehhez citológiai vizsgálat is szükséges, ezért vesznek mintát nőgyógyászati szűréskor. Ultrahanggal a magzati fejlődési rendellenességek kimutatásának is vannak korlátai.

Nagy képfelbontású ultrahangkészülékek esetén is előfordulhat, hogy még a tapasztalt vizsgálóknak sem sikerül minden magzati fejlődési rendellenességet, kóros állapotot - a terhesség különböző időpontjaiban -100%-os biztonsággal kimutatniuk, felismerniük. Ebben szerepet játszhat a „nehezített ábrázolás”, azaz a vastag hasfal, a túl kevés magzatvíz, a magzat kedvezőtlen elhelyezkedése vagy a nem elég jó felbontású készülék.

Figyelem! Az egyes fejlődési rendellenességek különböző időszakokban alakulnak ki, ezért indokolt az összes terhességi ultrahang-szűrővizsgálat végrehajtása!

Hány hetes a terhességem?

Ha a menstruációtól számított terhességi kor legalább 2 héttel eltér a koraterhességben mért adatokból meghatározott terhességi kortól, akkor célszerű megadni az ultrahangvizsgálat alapján módosított terhességi kort, ami a későbbiekben irányadó lesz. Ugyanakkor a terhesgondozás során az utolsó vérzés első napjától - ha ez biztos - számítandó a terhességi kor.

Jó tudni! Hüvelyi ultrahangvizsgálat előtt a húgyhólyagot célszerű kiüríteni. Ugyanakkor a 13. terhességi héttől és nőgyógyászati betegség esetén végzett hasi ultrahangvizsgálathoz telt húgyhólyag szükséges.

Ultrahangos-tudnivalók

Az ultrahangleleten olvasható rövid írások jelentései:
  • Grav.s.10.: 10. terhességi hét
  • CRL: az embrió ülőmagassága, vagyis a hossza a fejtetőtől a farkcsontig
  • BPD: a két fül közti távolság
  • HC: a fejkörfogat a fülek magasságában
  • AC: a haskörfogat
  • FL: a combcsont hossza
  • Flowmetria: magzati vérkeringési vizsgálat, például a köldökzsinór artériáján.
Terhesség alatt 5 ultrahangvizsgálat javasolt

Az első a koraterhességi diagnosztikus vizsgálat a 6. héttől, amikor is már kimutatható a méhen belül fejlődő embrió, a szapora szívműködés, a táplálékot biztosító szikhólyag. A méhen kívüli terhesség már ekkor biztonsággal diagnosztizálható.

A következő vizsgálatok a 12-13., 18-19., . 30-31. és a 36-37. terhességi héten javasoltak. Ekkor felismerhetők - többek között - a fejlődési, kromoszóma-rendellenességekre utaló jelek, a kóros terhességi állapotok- túl sok vagy kevés magzatvíz, a méhszájon tapadó méhlepény, a növekedési zavarok - és a kóros magzati vérkeringési viszonyok is. Magzati súlybecslés is lehetséges.

Jó hír! A 12-13. és a 18-19. heti UH-vizsgálatok egybeköthetők szűrővizsgálatokkal is, így genetikai rendellenességek - mint a Down-kór - sokkal jobb hatásfokkal felismerhetők. A 3-4 dimenziós UH-vizsgálat jobb képalkotást tesz lehetővé, így a fejlődési rendellenességek, mondjuk, a nyúlajak kimutatásának lehetősége is lényegesen jobb.

dr. Kovács Zoltán
| ultrahang, rendellenesség, terhesség
2006-11-13 14:55:03
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop