A szoptatás csökkentheti a gyermekágyi depresszió kockázatát

A szoptatás csökkentheti a gyermekágyi depresszió kockázatát - derült ki egy nagy létszámmal végzett, hosszú távú brit-spanyol kutatásból.

szoptatás, gyermekágyi depresszió | InforMed Hírek12   InforMed | MTI

A tudósok 13 998, az 1990-es évek elején történt nagy-britanniai szülés adatait elemezték, kutatásuk eredményei a Maternal and Child Health című szaklap friss számában jelentek meg.

Az anyai depressziót megmérték a babák nyolchetes, nyolc, 21 és 33 hónapos korában. Figyelembe vették a betegségre való anyai hajlamot is: a várandósság alatt kétszer vizsgálták, depressziós-e a kismama.

Azt fedezték fel, hogy a szoptatást választó anyák körülbelül 50 százalékkal kisebb eséllyel lettek depressziósak, mint a nem szoptatók. A kutatók szerint a szoptatás és a depresszió közötti összefüggés a babák nyolchetes korában volt a leghangsúlyosabb.

"Tudományos bizonyítékok sokasága támasztja alá, mennyire előnyös a babák testi és mentális fejlődése szempontjából az anyatejes táplálás. Kutatásunk arra mutat rá, az anya mentális állapotát is kedvezően befolyásolja" - magyarázta Maria Iacovou, a Cambridge Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője.

Hozzátette: az anya mentális egészsége valószínűleg a babára is jó hatással van, mivel korábban kimutatták, a gyermekágyi depresszió sok szempontból károsan befolyásolja a csecsemő fejlődését.

| szoptatás, gyermekágyi depresszió
2014-08-22 22:45:41

Web Design & Development Prowebshop