A terhesség alatt végzett testmozgás csökkenti a koleszterinszintet

Azoknak a nőknek, akik a terhességük korai időszakában fizikailag aktívak maradnak, alacsonyabb a koleszterinszintjük, mint a kényelmesebbeknek.

terhesség, testmozgás, koleszterin | InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Dobos, L.
Egy tanulmány készítői kimutatták, hogy az első trimeszter végén vizsgált 925 terhes nőnél az aktivitás szintjének növekedésével csökkent az össz-koleszterin és a tricligerid szintje.
– A terhesség alatt normális, hogy a nők a koleszterin- és trigliceridszintje emelkedik – mondja a tanulmány vezetője, Carole L. Butler – de kiugróan magas emelkedés olyan betegségekkel hozható összefüggésbe, mint a terhességi diabetes és a terhességi vesebaj. – Ez utóbbi veszélyes állapotot magas vérnyomás, folyadékvisszatartás és fehérjevizelés jellemzi.

A tanulmány bizonyítja, hogy a testmozgás csökkenti ezeknek a betegségeknek a kockázatát, és azt is, hogy ez a koleszterincsökkentő hatás következménye.

A tanulmányban megkérdezett, terhességük 13. hetében járó nőknek választ kellett adniuk az interjút megelőző hét alatt végzett testmozgásról, valamint más életmódbeli és egészségi tényezőkről. A kutatók azt tapasztalták, hogy azoknál, a nőknél volt a legalacsonyabb a koleszterin- és triglicerdiszint, akik az idejük legnagyobb részét – heti 13 vagy annál több órát – mozgással töltötték, a legmagasabb koleszterin szintet pedig az ülő életmódot folytatóknál állapították meg.

Az igen aktív terheseknél, akik például kocogtak, még alacsonyabbak voltak a vizsgált vérzsírszintek, még azokénál is, akik kerékpároztak, vagy úsztak. Ennél a vizsgálatnál is a keveset mozgóknál voltak a legmagasabbak a koleszterin- és trigliceridszintek.

A vizsgálatból az is kiderült, hogy a mozgásnak nem csak az intenzitása, hanem időtartama is ugyanúgy hatásos.

American Journal of Epidemiology, August 15, 2004
| terhesség, testmozgás, koleszterin
2005-05-15 18:30:01

Web Design & Development Prowebshop