Hirdetés

Fiú vagy lány? Mitől függ a születendő baba neme?

Az emberi szaporodás csodálatos folyamatát rejtélyek és mítoszok övezik. Rengeteg elmélet van arról, hogyan lehet a termékenységet javítani, a reggeli hányingert kezelni, vagy beindítani a szülést. A baba nemének megjóslása egy másik terület, ami nagyrészt hiedelmeken alapul.

gyermek neme |

InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Sándor, K

Valaki például azt állította, hogy a fiúgyermekek az egyik heréből származnak, és a leánygyermekek a másikból. Mi volt ennek a bizonyítéka? Az illető hallotta, hogy egy ismerőse egyik heréjét eltávolították, és utána öt fia lett, mert ugye a „női heréje” nem működött.

Mi határozza meg a születendő gyermek nemét?

Bár nincs női here vagy férfihere, egy baba nemét az apja határozza meg. Ha az apa egy X-kromoszómát ad, kislány, és ha egy Y kromoszómát,akkor a baba kisfiú lesz.

Az ondósejtek X-kromoszómát illetve Y kromoszómát tartalmaznak és számuk majdnem egyenlő, és esélyük is a megtermékenyítésre nagyjából ugyanaz, így annak valószínűsége is, hogy a baba fiú lesz vagy lány, nagyjából egyforma.

Az anya mindig X kromoszómát ad, úgyhogy nem befolyásolja a gyermek nemét.

Megváltoztatni az esélyt?

Annak ellenére, amit hallani lehet, viszonylag kevés, tud egy pár tenni, természetes fogantatás esetén, hogy megválassza a gyermek nemét.

Sokan hiszik, hogy a közösülés alatti pozíció, diéta, a holdciklus vagy családjaikban a fiúk és lányok aránya befolyásolhatja születendő gyermek nemét. Valójában, ezeknek a tényezőknek nincs kimutatható hatásuk.

De a közösülés időzítésének lehet hatása. Az Y-kromoszómát tartalmazó ondósejtek gyorsabban úsznak,de rövidebb ideig maradnak életben, mint az X-et vivők. Úgyhogy ha egy pár pontosan az ovuláció idejére időzíti a közösülést, a gyorsabb-úszó hím spermáknak előnyük van, és a fiúgyermek nemzése is valószínűbb, de csak alig. Ha az időzítés egy-két nappal korábbra történik, a férfi spermákból több pusztul el, és egy kislány fogantatása kicsit valószínűbb.

Még így is gyakran nehéz pontosan eltalálni az ovuláció időpontját, és annak az esélye, hogy meghatározzák a gyermek nemét, nem sok. A néha invazív és drága technológia alkalmazása nélkül, mint például laboratóriumi körülmények között történő megtermékenyítés, az esélyek fiú vagy lány fogantatására, gyakorlatilag egyenlőek.

A lehetőségek fiú vagy lány nemzésére korlátozottak. Ha elég gyermek születik, végül mindkét nem képviselve lehet.

Legjobb átgondolni a helyzetet és elfogadni, hogy fiú vagy lány, mindegy, csak egészséges legyen.

gyermek neme

2006-02-01 12:52:32

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop