Szűrővizsgálatok a terhesség ideje alatt

Az anya és a születendő gyermek egészségi állapotát szorosan követik a terhesség teljes időtartama alatt. A vizsgálatokat a szülész-nőgyógyász szakorvos, a családorvos valamint a védőnő közösen koordinálják.

terhesség, vizsgálat, várandósság, terhesgondozás | InforMed Hírek12   InforMed | Hulló, D.

Érdemes néhány egyéb szűrővizsgálaton is részt venni pl. fogászat, illetve indokolt esetben a kismamát speciális szakvizsgálatokra is beutalhatják.

Az első orvosi vizsgálatra a kismama általában az első kimaradt menstruáció utáni hetekben szokott jelentkezni, de érdemes legkésőbb a második kimaradt menstruáció után felkeresni a szülész-nőgyógyászt. A terhesség kimutatása történhet vérből vagy vizeletből, de legbiztosabb módszer az ultrahang, amellyel a petezsák jelenlétét és pontos helyét is kimutatják.

Az orvos az első találkozás alkalmával kikérdezi a leendő anyát korábbi betegségeiről, rendszeresen szedett gyógyszereiről, a családban előforduló öröklődő betegségekről, az apa egészségi állapotáról, emellett tájékozódik az esetleges korábbi terhességek lefolyásáról, a kismama életviteléről, a legutóbbi rákszűrés időpontjáról. Testsúly-, vérnyomás- és pulzusmérés is történik. Az orvos tanácsot ad a terhesség során javasolt vitaminok szedésével kapcsolatban.

Vannak olyan vizsgálatok, amelyeket az első nőgyógyászati vizsgálaton minden esetben el szoktak végezni. Ide tartozik a manuális vizsgálat, a rákszűrés, hüvelyváladék mintavétel, hüvelyi ultrahang vizsgálat, valamint kiszámolják a szülés várható időpontját.

Az orvos beutalót ad vérvizsgálatokra, amely során vérkép, süllyedés, vércsoport meghatározás, szifilisz, fertőző májgyulladás, toxoplazma és rubeola vizsgálatot végeznek. A gondozás részeként belgyógyászati szakvizsgálatra és EKG-ra is elküldik a kismamákat.

A 16. héten kerül sor a következő vérvételre, amely során AFP meghatározást végeznek.

Vizeletvizsgálat több alkalommal is történik a gondozás során. A kismama vizeletvizsgálata során a vesék állapotát és az esetleges fertőzések jelenlétét vizsgálják.

Lehetőség van egyéb vizsgálatok elvégzésére is, amelyek nem képezik a kötelező vizsgálatok részét, de az anya kérésére, illetve fejlődési rendellenességek magas kockázata esetén szoktak elvégeztetni.

Invazív vizsgálatok

Az amniocentézis, vagyis a magzatvíz vizsgálata a terhesség 10. hete után szokott megtörténni, általában a 16-18. héten. Az anya hasfalán keresztül egy tűt vezetnek a méhbe, miközben ultrahanggal ellenőrzik annak helyzetét, majd magzatvizet szívnak ki a tűt keresztül. A vizsgálat elvégzése akkor indokolt, ha az anya elmúlt 35 éves, már van kromoszóma-rendellenességgel vagy fogyatékkal született gyereke, illetve az AFP vizsgálat eredménye kóros.

A chorion biopszia, vagy magzatburok boholy mintavétel az amniocentézishez hasonló módon történik. Általában a 9-11. héten kerül rá sor.

A trofoblaszt biopszia elvégzése a 9. héten javasolt, csak genetikai elváltozások alapos gyanúja esetén szokott rá sor kerülni. Lehetőség van mintavételre a magzat véréből is, ekkor a köldökzsinórból egy vékony tű segítségével vesznek vért. Ezek az invazív beavatkozások kellemetlenséggel járnak a kismama számára, kis százalékban vetélési kockázattal járnak, és az anya állapotának függvényében rövid kórházi megfigyelés követi őket.

A terhesség ideje alatt nem javasolt a röntgen vizsgálat végzése, még fogászati célból sem. Érdemes a tervezett terhesség előtt sort keríteni az előre tervezhető kivizsgálásokra, elektív műtétekre, fogászati beavatkozásokra és védőoltásokra is. A terhesség ideje alatt bizonyos gyógyszerek szedése indokolt, másoké nem javasolt. Ezeket a kezelőorvossal kell egyeztetni.

A terhesgondozás ideje alatt a kismama havi rendszerességgel találkozik a gondozó orvosával, aki a terhesség korának megfelelő ultrahang vizsgálatokat végzi.

A gondozás ideje alatt a kismama testsúlyát, vérnyomását, pulzusát a területi védőnő is ellenőrzi.

A második trimeszterben kerül sor a cukorbetegség szűrésre.

A szülést megelőzően még legalább egy alkalommal kerül sor hüvelyváladék tenyésztésre még panaszmentes kismamáknál is.

A terhesség 36. hetétől pedig CTG vizsgálattal ellenőrzik a magzati szívhangokat és a méhlepény állapotát.

Nem tartozik a rutin gondozás keretébe a 3D és a 4D ultrahang vizsgálat, valamint a szülésfelkészítő tanfolyam sem, de az érdeklődő családok számára ma már számos helyen hirdetnek ilyen jellegű szolgáltatásokat.

Kapcsolódó rovat: Terhesség hétről-hétre

| terhesség, vizsgálat, várandósság, terhesgondozás
2014-04-15 03:57:30