Tévhitek és igazságok a magzati szűrésekről

A terhesség kilenc hónapja alatt a kismamáknak számos kötelező vizsgálaton kell átesniük, emellett számos ajánlott szűrés is rendelkezésükre áll, hogy biztos információt kapjanak a saját és magzatuk egészségéről.


Genetikai tanácsadás

A megfontoltság és az előrelátás a gyermekvállalás első fázisából sem hiányozhat. A szülészeti genetikai tanácsadás alkalmával számos információt nyújt az örökletes betegségekről, valamint a terhesség kockázatairól – ez a beszélgetés egyébként 2014 óta a terhesgondozási rendszer szerint kötelező a 37 év feletti várandós nők számára.


A magzati rendellenesség felismerését segítő készüléket mutattak be

A magzati rendellenesség időbeni felismerését segítő készüléket mutattak be pénteken a debreceni Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézetben.


Korszerű, új generációs tesztek várandós nőknek: egy teszt az AFP helyett

Idén nyáron eltörölték a kötelező magzati szűrővizsgálatok palettájáról a hazai terhesgondozás eddig alapköveként számon tartott AFP-vizsgálatot.


A szoptatás csökkentheti a gyermekágyi depresszió kockázatát

A szoptatás csökkentheti a gyermekágyi depresszió kockázatát - derült ki egy nagy létszámmal végzett, hosszú távú brit-spanyol kutatásból.


Már nem kötelező az AFP-szűrés

Július 2-ától nem kötelező az AFP- (alfa-fetoprotein) vizsgálat, azt csak akkor végzik el, ha a kismamát kezelő szakember ezt kéri - közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) kedden az MTI-vel.


Szűrővizsgálatok a terhesség ideje alatt

Az anya és a születendő gyermek egészségi állapotát szorosan követik a terhesség teljes időtartama alatt. A vizsgálatokat a szülész-nőgyógyász szakorvos, a családorvos valamint a védőnő közösen koordinálják.


Mi a fontos az ultrahangnál?

A várandósgondozás egyik legfontosabb vizsgálati eleme az ultrahangvizsgálat. Nem véletlenül. A terhesség 9 hónapja alatt, minden egyes hét más és más fontos információkkal szolgálhat kisbabánk egészségi állapotáról.


Magzati szívultrahang – szívünk csücskének!

Első babájukat váróknak kissé furcsának tűnhet a szóösszetétel: magzati szívultrahang. Pedig ezt a speciális vizsgálatot, speciális időben, de minden babának ajánlják!


A védőnők osztják szét a leendő szülők számára készült "Apa-füzetet"

Már a gyermek születése előtt szerethető, kézbe vehető, továbbadható tudást tartalmaz az "Apa-füzet", amelyet az országos védőnői hálózat juttat el a leendő szülőknek - jelentette be Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos szerdán Budapesten.


1 |
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop