Fogamzás

A fogamzás (megtermékenyülés) a terhesség kezdete, amikor a petét egy hímivarsejt megtermékenyíti.

fogamzás, megtermékenyítés | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
A normális menstruációs ciklus részeként körülbelül 14 nappal a következő menstruációs vérzés előtt az egyik petefészek kibocsát egy petesejtet (ovum). A pete kibocsátását nevezik ovulációnak. A petesejt elsodródik az egyik petevezető (méhkürt) tölcsérszerű végébe, ahol megtörténhet a megtermékenyülés, majd továbbszállítódik a méhbe. Ha a pete nem termékenyül meg, akkor degenerálódik és a következő menstruációs vérzéssel eltávozik a méhből. Ha azonban a petesejtbe behatol egy hímivarsejt, akkor megtermékenyül és sorozatos sejtosztódás során fokozatosan embrióvá alakul.

Ha egy peténél több lökődik ki és termékenyül meg, akkor többes - rendszerint kettős - ikerterhesség alakul ki. Ebben az esetben az ikrek kétpetéjűek, voltaképpen egyszerűen testvérek. Egypetéjű ikrek akkor keletkeznek, ha a megtermékenyített pete két önálló sejtté hasad az első osztódás alkalmával.

Petekilökődéskor (ovulációkor) a méhnyakban (a méh alsó, hüvelybe nyíló részében) a nyákréteg folyékonyabbá válik, így a hímivarsejtek gyorsan elérnek a méh belsejébe. A hímivarsejtek körülbelül 5 perc alatt jutnak a hüvelyből a petevezető tölcsérszerű végébe, a fogamzás rendszerint itt történik. A petevezetőt borító sejtek elősegítik a megtermékenyülést és a megtermékenyített petesejt (zigóta) további fejlődését.

A zigóta elindul lefelé a petevezetőn, mozgása közben többször is osztódik, 3-5 nap alatt érkezik meg a méhbe. A méhben blasztocisztává, üreges sejtlabdaccsá alakul.

| fogamzás, megtermékenyítés
2009-02-13 13:37:10
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop