Macska a házban, terhesség?

fertőzés, terhesség, macska, toxoplazma | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.

Tisztelt Doktornő!

Az alábbi problémával fordulok Önhöz: Huzamosabb időre olyan környezetbe kerültem, ahol kutya, illetve macska is van a lakásban. Nemrég tudomásomra jutott, hogy a kutya bélférges, azonban a gazdája azt állítja, ember nem kaphatja el a fertőzést. Azonban néhány hete esténként a végbelem körül viszkető érzést tapasztalok. Ezzel kapcsolatban érdeklődöm, felesleges-e az aggodalmam, vagy inkább menjek el a problémámmal orvoshoz? Amennyiben bélféreg fertőzésem van, recept nélkül kapható ellenszer? És elegendő, ha csak én szedem, vagy azoknak a családtagoknak is kell szedniük, akikkel gyakran érintkezem?

A másik kérdésem a macskával kapcsolatos. Igaz-e, hogy van olyan macskától elkapható fertőzés, ami a terhes nőkre veszélyt jelent? Mire kell odafigyelni, amennyiben gyermeket szeretnék?

Előre is köszönöm válaszát

A bélférgesség a friss széklet parazitológiai vizsgálatával kimutatható és kezelhető, tehát keressen fel orvost. Állatok - kutyák, macskák - számos betegség terjesztői, illetve hordozói lehetnek (pl.: a kullancs által terjesztett agyhártyagyulladás, kutyák, macskák harapástól veszettséget lehet kapni, stb.) A háziállatok természetesen veszettség ellen oltva vannak, - ha beoltatják őket. A macsák karmolásával egy bacilus juthat a szervezetbe (cat scratch disease), mely helyi gennyedést, általános tüneteket, hetekig tartó nyirokcsomó duzzanattal járó lázat is okozhat.

Különösen veszélyt jelent a terhességre egy parazita, a toxoplazma okozta fertőzés. A toxoplazma egy protozoon (egysejtű lény). A  fertőződés a macska székletével juthat az emberbe. A parazita csak a macskák bélcsatornájában szaporodik, de az ürített oociszta nedves talajban akár egy évig is meg tudja tartani fertőzőképességét, majd asexualis szaporodásra bármely sejtben képes. A macska székletén kívül nyers hússal is átvihető a fertőzés.

A heveny kórkép nyaki nyirokcsomó duzzanattal, influenza tünetekkel máj és lépnagyobbodással járó, néha hónapokig tartó spontán gyógyuló betegségként zajlik, de súlyos agyhártya- és agyvelőgyulladás is előfordulhat, testszerte jelentkező kiütésekkel. Ez utóbbi szerencsére ritka, főleg AIDS-s betegeknél fordul elő.

Ha a nő terhesség előtt fertőződik, nem valószínű az újszülött érintettsége, a kockázat a terhesség előrehaladásával nő. A fertőzés a méhlepényen átjut be a magzatba. A terhesség kezdetén halvaszülést, spontán abortuszt okozhat. Az újszülöttön, a sárgaságon, bőrkiütésen, máj és lép nagyobbodáson kívül súlyos látási zavarokat, mentalis retardációt(pl. vízfejűséget)okozhat.

Tehát a fentiek ismeretében fokozott higiéne és nyers húsok kerülése a fertőzés megelőzésének legjobb módszere.

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

| fertőzés, terhesség, macska, toxoplazma
2002-07-11 13:43:55

Web Design & Development Prowebshop