Terhesség

A megtermékenyült pete külső sejtrétege feloldja a méhnyálkahártyát, mire a pete abba beágyazódik, és a méhnyálkahártya felette záródik. A beágyazott petéből ezután finom bolyhok nőnek a méhnyálkahártya sejtjei közé, megtapasztják a petét, és tápanyagokat szívnak. A bolyhok közben maguk is hormont termelnek, amely serkenti a méh átalakulását és a pete növekedését egyaránt A bolyhok alakulnak át később méhlepénnyé és magzatburokká.

terhesség, megtermékenyítés | Orvos a családban 1991 ;:1-1   Medicina Kiadó | Szendei, Á.
A méhlepény bolyhai a vékonybél bolyhaihoz hasonló felépítésűek, tehát kötőszövetes vázban sűrű érfonatot tartalmaznak, amit vékony sejtréteg borít. Ahogy a vékonybélbolyhok a bél üregéből, úgy a méhlepény bolyhai az anyai vérből veszik fel a magzat fejlődéséhez szükséges építőelemeket és oxigént. Ugyanitt történik a magzati anyagcsere salakanyagainak és széndioxidjának leadása is. A méhlepényen keresztül az anyai keringés szoros kapcsolatban áll a magzati keringéssel, de egy bizonyos nagyságon túl egyes alakelemek normális körülmények között nem tudnak áthaladni a méhlepény véredényei és a magzat véredényei közti réseken. Tehát a méhlepény és a magzat vérkeringése között egy bizonyos gát van, amely megakadályozza, hogy pl. az anyai vörösvértestek átjussanak a magzatba, ill. a magzatéi az anyába. Ez a gát azonban nem tökéletes, mert a vörösvértestek kétirányú vándorlása néha kisebb-nagyobb mértékben így is bekövetkezik.

A méhlepény bolyhaiban termelt hormonok nemcsak a méhet alakítják át a magzat ellátására, hanem az egész anyai szervezetet. A terhesség, amely az anya egész szervezetének működését megváltoztatja, legtöbbször nem vált ki panaszokat. Az első harmadban azonban előfordulhat egy kis hajnali émelygés vagy néha hányás.

Egész ritka esetekben a hányás olyan súlyos lehet, hogy orvosi segítséget igényel a megszüntetése. A hányás oka néha a szüléstől vagy a terhességtől, esetleg a születendő gyermek gondozásától való félelem. A hányás és más kellemetlenségek a terhesség második harmadában rendszerint nyomtalanul eltűnnek, és az egészséges terhes anya ebben az életszakaszában a legtökéletesebb jó közérzetnek örvend.

A gyengébb alkatú nők gyakran, az első terhességük során érik el asszonyiságuk teljességét, mert a terhességi hormonok hatására a leányszervezet asszonyi szervezetté érik, és a nő ezáltal soha nem sejtett érzelmi, szellemi, fizikai teljesítményekre képes. A terhesség harmadik harmadában a növekvő testsúly és hastérfogat bizonyos mozgáskorlátozottságot eredményez, ami egyes munkákban akadályozhatja az anyát.

Nem túl ritka ebben az időszakban a boka és a szemhéj körül jelentkező duzzanat sem; ennek a figyelmeztető tünetnek a láttán haladéktalanul fel kell keresni a terhesgondozót vagy az orvost.

| terhesség, megtermékenyítés
2002-11-12 18:11:25
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop