Colitis ulcerosa melletti terhesség

Kedves Informed!
31 éves nő vagyok, még gyermektelen. A párommal gyermeket szeretnénk vállalni, de körülbelül 1 hónapja vastagbélgyulladást állapítottak meg nálam: a vastagbéltükrözés és az ennek során levett szövettani minta vizsgálata arra vezetett, hogy enyhe Colitis Ulcerosam van, de az egyéb eredetű gyulladás sem kizárt. A székletvizsgálat teljes mértékben negatív lett. A múlthoz tartozik, hogy 2,5 hónappal ezelőtt petefészekgyulladásra négyféle antibiotikumot is szedtem körülbelül 1 hónapon át. (Úgy tűnik, a petefészekgyulladás teljes mértékben megszűnt.)
Kérdésem arra vonatkozna, hogy merjem-e vállalni a terhességet e betegség mellett?
Ha vállalom, akkor milyen hatással lehet egymásra a betegség és a terhesség, illetve a betegség a magzatra, tekintettel arra, hogy maga a gyógyulás hosszú folyamat, és az is könnyen előfordulhat, hogy egész életemben ezzel a betegséggel kell élnem?
Válaszukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel.

colitis ulcerosa, terhesség | Az Orvos válaszol - Dr. Gyovai Gabriella   InforMed | Gyovai, G.
A colitis ulcerosa mellett a terhesség kiviselhető, sőt a tünetek javulni szoktak. A speciális diéta mellett biztatnám a relaxáció, az ellazulás megtanulására, ami a terhességben nagyon sokat segít. Mivel a colitis ulcerosa olyan testi betegség, melynek részben lelki összetevői is vannak ( idegességre, szorongásra romlik), hasznos lehet, ha megtanulja. Ha gyógyszerre van szükség terhesség alatt, gastroenterológusok jól értenek a terhességben előforduló colitis kezeléséhez, természetesen kezelőorvosát is kérdezze meg erről. Én csak biztatni tudom!
Üdvözlettel! Gy.G
| colitis ulcerosa, terhesség
2004-01-09 17:37:27
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop