Terhesség hétről-hétre: 4. hét

terhesség, magzat, fejlődés | Várandósnapló 2006 ;   InforMed | Sándor, K
Mama:

Szervezete kezd rájönni, mi is történik benne! Mostanára már valószínűleg pozitív eredményt mutat a vizeletből vett terhességi teszt. Ennek során megmérik a vizeletben a terhességi hormon, a hCG mennyiségét. Minden teszt más és más szintet mér. Lehet, hogy fáradtnak érzi magát, gyakrabban kell vizelnie, hangulata ingadozó, és valószínűleg megduzzadtak és érzékenyek a mellei.
Ha eddig nem kerülte volna a környezeti ártalmakat, még most sem késő elkezdeni. A baba fejlődése szempontjából a legkritikusabb időszak az első három hónap. Kerülje az alkoholt, a dohányzást (a passzívat is), a vény nélkül kapható gyógyszereket, ne igyon kávét vagy csak keveset. Ha kérdései lennének, keresse fel az orvosát vagy védőnőjét.

Baba:

Ennek a hétnek a végére már teljesen kialakultak a chorionbolyhok. Egy tanulmány szerint a hüvelyen keresztül végzett ultrahang-felvételek 100 százalékán már kimutatható volt a gesztációs zsák. Ez táplálja a babát addig, amíg a méhlepény teljes egészében ki nem alakul és nem működik.

Papa:

Eltervezte már, hogyan fog értesülni a terhességről? Együtt csinálják meg a tesztet? Vannak mamák, akik a papával nézetik meg az eredményt. Olvassa el gondosan a használati utasítást, hogy helyesen tudja leolvasni, mit mutat a teszt. A most kimondott szavai örökké emlékezetesek lesznek.

Ikertippek:

Az ikrekkel terhes nő hCG-szintje gyakran magas. Ez lehet az első jele annak, hogy több baba is útban van. Egy babánál az ovuláció utáni 18. napon az átlagos hCG 70mIU, ikerterhesség esetén ugyanazon a napon körülbelül 200 mIU. Ez azonban nem a legtökéletesebb módja az ikerterhesség megállapításának.

<< Előző hét Vissza a tartalomjegyzékhez Következő hét >>
| terhesség, magzat, fejlődés
2009-08-14 09:23:50
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop