Terhesség hétről-hétre: 6. hét

terhesség, magzat, fejlődés | Várandósnapló 2006 ;   InforMed | Sándor, K
Mama:

Ezen a héten a hormonszint emelkedésével a hányinger több kellemetlenséget okozhat. Reggeli émelygésnek is hívják, ám a nap bármely szakában előfordulhat. Melleit súlyosnak érezheti, és a mellbimbó környéke sötétebbé válhat.

Ügyeljen rá, hogy egy ideig ne ön, hanem valaki más cserélje ki a macskaalmot, mert fennáll a toxoplazmózis kockázata. A toxoplazmózis genetikai rendellenességeket okozhat, de a legtöbb macskatulajdonos nő már átesett ezen a betegségen, csak azt hitte, influenzás. A macskától nem kell megválni, csak az almot cserélje más.

Baba:

Egy újabb eseménnyel teli hét a baba számára. A hét végére már eléri a 4-6 mm-t (fejtől farig mérve). Elkezd kialakulni a gége, valamint a belső fül. A méhlepény nyálkahártyája is kialakul, de a lepény csak a 12. hét után veszi át a hormontermelés funkcióját.

A szív kidomborodik a testből, jól működik a vérkeringés. Ezen a héten jelennek meg a végtagok, a májtelep, a hasnyálmirigy, a tüdőtelep és a gyomor kezdeményei is.

Papa:

Nem könnyű végignézni, hogy gyermekei leendő anyja rosszul érzi magát. Kérdezze meg, segíthet-e valamit. Néha segít egy hideg vizes ruha a nyakára vagy az arcára, van, hogy jólesik neki, ha ágyba viszi a reggelit, és előfordul, hogy csak azt szeretné, ha békén hagynák.

Ikertippek:
Ha egynél több baba várható, erősebb lehet az émelygés, a hányás, a szokásos ellenszerek azonban segítenek.

<< Előző hét Vissza a tartalomjegyzékhez Következő hét >>
| terhesség, magzat, fejlődés
2009-08-14 09:25:02
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop